OTAC TRAŽI PRAVDU

SMRT DINA MOLNARA RASVJETLJAVA SE U STRASBOURGU: Je li istraga smrti mladog policajca loše provedena?

O okolnostima u kojima je život izgubio 27-godišnji međimurski policajac Dino Molnar raspravljat će i Europski sud za ljudska prava u Strasborugu.

Naime, prihvaćena je tužba što ju je tom sudu uputio Molnarov otac uvjeren da istraga smrti njegova sina nije bila učinkovita.

Upozorenje šefovima

“Moj sin bio je policijski službenik. Izgleda da je svoje nadređene u nekoliko navrata upozorio na nezakonite postupke i moguću korupciju u policijskim redovima. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je 21. siječnja 2013. godine s ozljedom od vatrenog oružje na čelu. Istragu su proveli policijski službenici s kojima je svakodenvno radio, a obdukcija nikada nije obavljena. Zaključeno je da je počinio samoubojstvo”, sažetak je tužbe Josipa Molnara upućene Europskom sudu za ljudska prava.

U njoj je istaknuo kako je slučaju njegova sina prekršen članak 2. Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, jer nije bilo učinkovite i neovisne istrage Dininog ubojstva.

Zataškavanje istine?

Obitelj, naime, smatra da je Dino Molnar ubijen upravo zbog činjenice da je upozorio na korupciju u policijskim redovima. To što je prepušteno međimurskoj policiji da istražuje njegovu smrt prema mišljenju Josipa Molnara dokaz je želje da se zataška sve ono na što je upozorio.

automobil u kojem se ubio Dino Molnar
Automobil u kojem je pronađeno tijelo Dina MolnaraFoto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

 

“Vodeći računa o pravu na zaštitu života sud želi znati je li istraga domaćih vlasti u ovom slučaju bila u skladu s konvencijom”, pitanje je što je s Europskog suda za ljudska prava upućeno predstavnici Republike Hrvatske u Strasbourgu. Nakon što Vlada RH dostavi svoj odgovor sudu za ljudska prava i Josip Molnar imat će još jednu šansu da se očituje o činjenicama zbog kojih smatra da smrt njegova sina nije bila samoubojstvo i da istraga nije učinkovito provedena.

Hrvatska već kažnjavana zbog loših istraga

Međutim, pravorijek iz Strasboruga čekat će se još nekoliko godina. Kakav će on biti teško je u ovom trenutku predvidjeti, iako su poznati visoki standardi Europskog suda za ljudska prava koji je već u više slučajeva zaključivao kako hrvatske vlasti nisu provodile učinkovite istrage. U više navrata to pravo povrijeđeno je u slučajevima ubojstava tijekom Domovinskog rata.

Lani je pak tužbu zbog neučinkovite istrage, te odštetu od 140 tisuća kuna dobio Amir Mafalani, osuđeni atentator na Ivu Pukanića. On je na sudu u Strasbourgu pokrenuo postupak zbog policijske brutalnosti prilikom uhićenja potkraj listopada 2008. godine zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika tjednika Nacional. Iako je tu brutalnost prijavio, sud je zaključio kako nije provedena detaljna istraga kojom bi se utvrdili počinitelji iz policijskih redova.

‘Budim se s grčem u želucu’

Da je smrt Dina Molnara doista puna kontroverzi, te da ju je i zbog njegovih bližnjih, zbog njegovih kolega, kao i šire javnosti trebalo rasvijetliti bez ostavljanja ikakvih dvojbi, potvrđuju i detalji iz prijave što ju je mladić uputio čelnicima Ministarstva unutarnjih poslova i USKOK-u svega mjesec dana prije nego što je pronađen mrtav u automobilu nedaleko od Domašinca u Međimurskoj županiji.

“Svako se jutro budim s grčem u želucu, noću ne spavam, budim se, imam noćne more, više nikome ne vjerujem, bojim se za svoj posao, moja egzistencija i budućnost u ovoj policijskoj upravi su upitni. Kolege se boje raditi sa mnom, kao da imam ‘zaraznu bolest’. Unatoč svemu tome, nisam i neću izgubiti žar za posao te svaki dan ponosno odijevam policijsku uniformu i stavljam policijsku značku…”, pisao je Molnar.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr