'meat me' festival / Na Staroj pijaci u Zadru turisti uživali u domaćoj janjetini: 'Na obali je ono bolje iznenađenje od ribe'

Već tradicionalno Zadar u jesen ulazi mesnim specijalitetima. Na 'Meat Me' festivalu zvijezda je janjetina. Danas donosi kako je pripremaju hrvatski šefovi zbog kojih na naše prostore dolaze i poznati talijanski kuhari

10.10.2023.
21:18
VOYO logo

Na ovogodišnjem su festivali uživali mnogi, a turiste je najviše dojmila domaća hrana, i to janjetina.

Vlatka Pehar je turistički vodič i oduševljena je 'Meat me' festivalom na kojem se tradicionalno pripremaju janjeći specijaliteti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se odlično da se to organizira u ovo doba godine s obzirom na to da još imamo goste koji nas traže gdje mogu probati domaću hranu", kazala je za RTL Danas.

"Jako sam zadovoljna da je ovo u Zadru. Sretna sam da je janjetina u Zadru napokon malo uveličana", kazala je za RTL Danas Anita Nemarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oduševljen je bio i Fabrizio Nonis, televizijska kulinarska zvijezda, koji je iz Italije došao upravo zbog. Njegov je posao putovati i otkrivati nova jela, pogotovo od mesa, a meso s ove strane Jadrana mu je pravo otkriće. Svoje dojmove stalno uživo prenosi i tisućama svojih pratitelja.

Image
SVI SRETNI I ZADOVOLJNI /

Iza Rijeke vrlo uspješna sezona! Nagrađeni i turisti i radnici: 'Konobarim 30 godina. Ne bih radio ništa drugo'

Image
SVI SRETNI I ZADOVOLJNI /

Iza Rijeke vrlo uspješna sezona! Nagrađeni i turisti i radnici: 'Konobarim 30 godina. Ne bih radio ništa drugo'

"Nisam očekivao da ću pronaći janjetinu s Paga tako dobro pripremljenu na različite načine. Zadivljujuće je jer svi misle da su duž obale, na moru u Hrvatskoj, otkrili sjajna jela od ribe, ali još su veće iznenađenje jela od mesa", kazao je poznati kuhar i bloger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjakinja koja je doktorirala na janjetini objašnjava u čemu je tajna dobrog janjećeg mesa iz dalmatinskog priobalja.

"Određeni kemijski spojevi koji se nalaze u biljkama, a koje inače znanost povezuje s finim mirisima, finim aromama, oni iz hrane izravno migriraju u meso i daju tu finu aromu mesu. Što idemo bliže obali i otocima, to je izraženije", kaže Marina Krvavica, profesorica Odjela za poljoprivredu krša Veleučilišta u Kninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz janjeći ragu s graškom, zvijezda stola bio je janjeći hrvat, jelo kreirano specijalno za ovu prigodu. Uz umak od maraštine, timijana i maraštine poznati zadarski kuhar Josip Vrsaljko objašnjava kako su pripremili specijalno meso.

"Janjeći kotlet totalno otkošten, u komadu. Od ostataka mesa, znači kotleta, buta smo napravili pjenicu ili mousse u koju smo dodali paškog sira, maslina, pa smo sve to u potrbušinu motali, a onda pržili u tavi", objasnio je Vrsaljko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskusnim kuharima u svemu su i ovaj put pomagale buduće kolege.

"Meni je jako pomoglo u organizaciji, poboljšanju vještina, kuhanju, razgovoru s gostima jer ja smatram da je to sve umjetnost", kazao je Luka Ožaković, učenik Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetiteljima se prezentiraju i proizvođači hrane i vina sa zadarskog područja.

Manifestacijom je zadovoljna i Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga Sirane Pag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim paškog sira mi proizvodimo još 10-ak vrsta sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka tako da je to dobra prilika da predstavimo i ono drugo iz našeg asortimana" kazala je.

Na festivalu koji traje do nedjelje svaki dan će tematski biti posvećen drugoj vrsti mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo