OPTIMIZAM NA VLADI

TEHNIČKI MINISTAR FINANCIJA MARIĆ SE HVALI: ‘Dugo nismo vidjeli ovako nizak deficit… Kreditne agencije dignut će nam rejting!’

Tehnički ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da je siguran da će se ovogodišnji plan o smanjenju proračunskog deficita na 2,6 posto BDP-a premašiti, a da je za sljedeću godinu u planu tu razinu dodatno sniziti, prema dva posto.

“Za ovu godinu je plan deficita proračuna bio 2,6 posto (BDP-a) i pri tome i dalje stojimo, neupitno je da ćemo taj plan i ostvariti, a siguran sam da ćemo biti i bolji od tog plana. Za sljedeću godinu naš plan, ne samo u skladu s preporukama Europske komisije, nego i našim očekivanjima, deficit bi trebao ići i dalje dolje, prema dva posto”, izjavio je Zdravko Marić novinarima na Markovu trgu nakon sjednice Vlade.

Podsjetio je pritom da za sljedeću godinu obveze iz proračuna iznose 27 milijardi kuna, na naplatu dospijevaju dvije domaće obveznice od 9,5 milijardi kuna i jedna međunarodna od 1,5 milijardi dolara, kao i oko milijardu eura glavnice duga cestarskog sektora (HC, HAC i ARZ) te je izrazio uvjerenje da neće biti problema u refinanciranju tih obveza.

“To je nešto na čemu smo već počeli raditi i radimo, i ta refinanciranja, ako ovako nastavimo, sigurno neće doći u pitanje”, istaknuo je tehnički ministar financija.

‘Brojke nemaju pravu svrhu dok ih građani ne osjete’

Osvrnuo se i na pozitivna ekonomska kretanja u prvoj polovini ove godine, rekavši da “sve te pozitivne brojke dok se ne osjete na svakom građaninu zapravo još uvijek nisu postigle svoju punu svrhu”.

“Gospodarski rast od 2,8 posto u prvoj polovini ove godine je dobar nakon šest godina recesije, ali ne može nas i ne bi nas smio zadovoljiti. To je gospodarski rast koji bi nam svim trebao biti samo dodatni argument da se nastavi s provedbom strukturnih mjera i da ih se još i ubrzava, da se diže potencijal gospodarstva, a ni u kojem slučaju nam to ne bi trebala biti izlika za njihovo odgađanje”, rekao je, dodavši da je odgoda “bilo puno i previše u našoj prošlosti i da treba sada još jače prionuti”.

NIJE ZLATO SVE ŠTO SJA! Hvalimo se, a prestigli nas čak i Rumunji koji su bili iza nas

Proračun pod kontrolom

Cilj je, pojasnio je, postići gospodarski rast koji će generirati radna mjesta i pridonijeti demografskoj obnovi “jer proteklih smo godina svjedoci negativnih demografskih trendova i odlazaka mladih i iz najpropulzivnijih djelatnosti i to poglavito iz nekih regija, poput Slavonije koja je ionako dosta devastirana proteklih godina, a krije veliki potencijal”.

Na sjednici tehničke Vlade, prvoj nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, prihvaćeno je izvješće o izvršenju državnog proračuna u prvoj polovini ove godine. U prvoj polovini ove godine manjak proračuna konsolidirane opće države, prema nacionalnoj metodologiji, iznosio je 518 milijuna kuna ili 0,2 posto, a deficit državnog proračuna 2,4 milijarde kuna ili 0,7 posto BDP-a, što je pet milijardi kuna manje nego u istom razdoblju lani.

“Dugo nismo vidjeli ovako nizak deficit, odnosno gotovo uravnotežen proračun”, kazao je Marić na sjednici Vlade, ističući da će i “do kraja godine proračun držati maksimalno pod kontrolom”.

Dodao je da očekuje nastavak takvih kretanja pa bi Hrvatska mogla sljedeće godine izaći iz Procedure prekomjernog deficita, dok bi rejting agencije mogle poboljšati kreditni rejting zemlje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr