Poskupljuju gotovinski i stambeni krediti

Većina banaka ušla je u 2012. s blago povećanim kamatnim stopama, dok su pojedine banke postrožile uvjete odobrenja kredita, a istovremeno prognoze za predstojeću 2012. godinu nisu dobre.

Protekla godina na tržištu kredita građanstvu obilježena je vrhuncem agonije dužnika u švicarskim francima, ali i uspješnim programom subvencioniranja stambenih kredita kupcima novih stanova.

Početkom 2011. prosječna nominalna kamata top 10 banaka bila je 6,42 posto, da bi već par mjeseci kasnije najpovoljniji ‘subvencionirani’ krediti bio 4,35 posto. Završetkom programa subvencioniranja kredita u 10. mjesecu, prosjek je bio 5,53 posto, da bi u 2012. ušli s nešto viših 5,55 posto.

Završni kvartal godine obilježila je i činjenica da su najtraženiji bili kunski krediti. Nažalost, s obzirom na ograničeni i skuplji izvor financiranja, kunskim kreditima tek je manji broj banaka nekoliko mjeseci privlačio klijente, neke i drastično nižim kamatama od konkurencije.

Moguće dobre kamate na štednju

Veći broj banaka ušao je u 2012. godinu s blago povećanim kamatama, a neke i s postroženim uvjetima odobrenja kredita. Bez obzira na percepciju, preliminarne statistike najjačih banaka za prošlu godinu govore o ipak minimalno povećanom kreditiranju građanstva, dok ostali bilježe stagnaciju ili pad potražnje, piše portal moj-bankar.hr.

Ujedno se dodaje kako je za očekivati da ekonomske prilike u sljedećoj godini neće ići u prilog jeftinijem izvoru financiranja hrvatskih banaka, pa se tako mogu očekivati nove korekcije kamata ne kredite, ali posljedično i dobre kamate na štednju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr