‘Ovako dobre radne uvjete ne nudi nitko. Za mene je ovo raj’

Već mjesecima sindikat Verdi od koncerna Amazon traži veće plaće za svoje radnike. No sada se odigrao neobičan slučaj – radnici su se pobunili protiv sindikata i optužili ga da im blaćenjem ugleda poslodavca ugrožava radna mjesta.

“Ja vrlo rado radim ovdje. Radna atmosfera je super. Ovako dobre radne uvjete ne nudi nitko. Za mene je ovo raj”, kaže jedan mladi zaposlenik koncerna Amazon u jednom videu koji se ovih dana proširio internetom. I nije jedini. Postoje i mnogi drugi videozapisi u kojima se radnici logističkog centra najveće svjetske “robne kuće” na internetu žale ne na svog poslodavca nego na sindikat radnika u uslužnim djelatnostima Verdi koji već mjesecima vodi kampanju protiv uprave Amazona, piše Deutsche Welle.

“Verdi želi uništiti Amazon, ali ja sam sretan što radim ovdje”, kaže jedan zaposlenik.

Ova neuobičajena solidarnost radnika sa svojim poslodavcem u potpunoj je suprotnosti od slike koju najveći njemački sindikat želi predstaviti u javnosti kad su u pitanju uvjeti i visine plaća u Amazonu. Verdi već mjesecima žestoko kritizira Amazon zbog navodno loše radne klime, nepravednog plaćanja i radnika koji su pod vječitim stresom.

Satnica veća nego kod konkurencije

Verdijev je cilj je da Amazon počne svoje radnike plaćati po dogovorenim tarifama u sektoru maloprodaje, a ne logistike, gdje su satnice niže. Verdi smatra da je Amazon maloprodaja, dok Amazon sebe vidi kao logističku tvrtku.

No činjenica je da Amazon nudi veće satnice (između 9,65 i 11,12 eura) nego konkurencija. Kad bi se udovoljilo zahtjevima sindikata, satnica bi bila neznatno veća (11,47 – 11,96 eura). Radnicima je u jednom trenutku pukao film zbog natezanja u predbožićno vrijeme, pa su se akcijom sakupljanja potpisa okomili protiv “negativnog predstavljanja” i “blaćenja” svog poslodavca u javnosti.

‘Pro Amazon’

“Ovim se branimo protiv negativne kampanje protiv našeg poslodavca, što na kraju ugrožava i naša radna mjesta”, stoji u proglasu radnika. Naime, njemačka je javnost posebno osjetljiva na napise o ugnjetavanju radnika, pa su se pojavila strahovanja da bi negativan imidž mogao uzrokovati pad prometa, a time i smanjenje broja radnih mjesta. Mnogi su na posao dolazili demonstrativno odjeveni u majice s natpisima: “Pro Amazon”.

Pritisak na radnike?

Stručnjaci za stanje na njemačkom tržištu rada su s iznenađenjem popratili ovakav razvoj događaja. Ekonomist Luitpold Rampeltshammer je začuđen ovakvim oduševljenjem radnika Amazonom.

“Mogu shvatiti da poneki radnik strahuje za svoje radno mjesto, no ipak se Verdi bori za veće plaće, a kad su veće plaće u pitanju, tada se obično zaboravi sve ostalo”, kaže Rampeltshammer, koji se pita ne radi li se ipak o nekoj vrsti pritiska na zaposlene.

http://www.dw.de/amazon-i-radnici-protiv-sindikata/a-17348482

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr