Moody’s ne brine naše banke u rukama Talijana

Nakon vijesti da je snižen rejting talijanskim bankama ‘maticama’, u PBZ-u i Zagrebačkoj banci raspitali smo se hoće li to i na koji način utjecati na njihovo poslovanje te imaju li štediše ikakvog razoga za brigu.

Kreditna agencija Moody’s je snizila rejting dvjema najvećim talijanskim bankama, UniCreditu i Intesi Sanpaolo, koje su vlasnice dviju hrvatskih najvećih banaka – Zagrebačke i Privredne banke Zagreb.

Što za njih znači taj udarac na majke-banke, budući da će one od sada vrlo vjerojatno do kapitala dolaziti po većim cijenama?

Upitali smo Zabu i PBZ hoće li doći do povećanja kamata na kredite, smanjene emisije kredita na hrvatskom tržištu, porasta broja nenaplativih kredita ili onih s otežanim plaćanjem, povećanja rashoda i nekih težih posljedica na poslovanje.

U PBZ-u kratko odgovaraju da su vrlo stabilni.

“Sniženje rejtinga Intesi Sanpaolo u Italiji od strane agencije Moody’s neće utjecati na poslovanje PBZ-a. Naglašavamo da PBZ posluje u Hrvatskoj, regulirana je od strane Hrvatske narodne banke, te je visoko kapitalizirana, stabilna i likvidna banka”, navodi PBZ u odgovoru.

Fitch potvrdio rejting Zabi

Slično poručuju i iz Zabe. Ističu da je posljednja ocjena agencije Moody’s rezultat izjednačavanja rejtinga UniCredita s rejtingom Italije, koji je snižen u veljači 2012. zajedno s pet drugih europskih zemalja.

“Rejting Zagrebačke banke je primarno određen rejtingom Republike Hrvatske i kvalitetom našeg poslovanja u zemlji. Podsjećamo nedavno je agencija Fitch potvrdila rejting Zabi, ponajviše razmatrajući njezine vlastite fundamente i financijske rezultate u domaćem recesijskom okruženju. Stoga navedena ocjena neće imati utjecaja na njeno poslovanje niti na odnose sa njezinim klijentima”, navode u odgovoru.

Zagrebačka banka, uz visoku vlastitu adekvatnost kapitala, u 2012. raspolaže sa dobrom likvidnošću temeljem dostupnih izvora financiranja i na domaćem i na inozemnom tržištu, navode.

Jedna od najuspješnijih

“(Banka) nastavlja generirati prihode u poslovanju sa svim segmentima klijenata, adekvatno upravlja rizicima i kontinuirano podiže razinu vlastite troškovne efikasnosti uz istovremeni tehnološki daljnji razvoj usluga po čemu je jedna od najboljih članica UniCredit Grupe”, stoji u odgovoru.

Sniženi rejting ne bi trebao imati efekta ni na korisnike, uvjeravaju nas u Zabi.

“Cijena zaduživanja hrvatskih financijskih subjekata te posljedično kamatne stope na kredite primarno su povezane s međunarodnom ocjenom hrvatskog rizika pa u tom smislu one do daljnjeg ostaju nepromijenjene”, navode.

Majka i kći banka

Iako član našeg stručnog tima Guste Santini kaže kako je točno da da ne možemo očekivati povećanje kamata, koje određuje kreditno tržište, ističe i da posljedica za Zabu i PBZ može doći, premda ih se ne može linearno predvidjeti, budući da ni efekti neće biti linearni.

“Jasno je da funkcioniraju po sistemu spojene posude – ako je majci banci loše, nije ni kćeri dobro, vrši se pritisak na nju”, kratko komentira Santini.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr