Radnici Petrokemije spremni spašavati tvornicu

Nakon što je u nedjelju objavljeno da je potpredsjednik Vlade Čačić otputovao u Moskvu pronaći kupca za Petrokemiju, sindikat koji djeluje u kutinskom divu čelne ljude države upozorio je da bi se prodajom tvrtke od posebnog državnog interesa prekršio sporazum koji je potpisan s jednom od prethodnih vlada.

Pismo, koje je adresirano na predsjednika Ivu Josipovića, predsjednika Sabora Borisa Šprema, premijera Zorana Milanovića i potpredsjednika Vlade Radimira Čačića , a koje potpisuje sindikalac i predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije Željko Klaus prenosimo u cijelosti:

Poštovani,
sindikat EKN-a Petrokemije Kutina izražava zabrinutost i nevjericu zbog učestalih medijskih napisa o navodnoj namjeri Vlade RH da proda svoj vlasnički udio u Petrokemiji d.d. iz Kutine, o čemu su izvještavali Nedjeljni jutarnji od 18. 3. 2012., kao i Večernji list od 25. 3. 2012. pozivajući se na “izvor blizak Vladi RH”, odnosno na “visokopozicionirani izvor u Vladi RH”. Ukoliko su ti medijski napisi točni, podsjećamo Vas na obveze koje je Vlada RH preuzela potpisom “Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije d.d.” od 28. 8. 1998. godine, kao i na važeću Odluku Hrvatskog Sabora o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa (Odluka od 30. 10. 2009. i izmjena od 7. 5. 2010).

Zbog velike zabrinutosti radnika Petrokemije i građana Kutine i okolice, slobodni smo zamoliti Vas da nam što prije, a najkasnije do četvrtka 29. 3. 2012, odgovorite na sljedeća pitanja:

Vlada je dužna poštivati obveze

• Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske, pozivajući se na Vaše stalno zalaganje za poštivanje pravila pravne države, kao i na Vaše ustavne obveze po kojima ste dužni brinuti o funkcioniranju institucija Republike Hrvatske, molimo Vas da nas obavijestite smatrate li da je današnja Vlada RH dužna poštivati obveze koje je jedna od prethodnih Vlada RH preuzela potpisom spomenutog Sporazuma iz 1998. godine, kao i je li, u skladu s vrijedećim zakonskim pravilima, moguće prodavati udjele u vlasništvu koje RH posjeduje u trgovačkim društvima od posebnog državnog interesa bez konzultiranja s Hrvatskim saborom koji je takvu Odluku donio.

• Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog Sabora, molimo Vas, kao predstavnika najviše predstavničke i zakonodavne vlasti u RH, da nas obavijestite kakvo je stajalište Hrvatskog Sabora, odnosno Vas kao predsjednika, o mogućnostima prodaje udjela u vlasništvu koje RH posjeduje u trgovačkim društvima od posebnog državnog interesa bez konzultiranja s Hrvatskim Saborom koji je takvu Odluku donio te je li od konstituiranja sadašnjeg saziva Sabora bilo prijedloga o izmjenama i dopunama spomenute Odluke, kao i tko je takve prijedloge, ako ih je bilo, predložio.

Kakve su namjere Vlade?

• Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, s obzirom da se u jednom od spomenutih medijskih napisa izrijekom spominje kako ste Vi “poslali” prvog potpredsjednika Vlade RH u Moskvu “da nađe kupca za diva iz Kutine”, i s obzirom da se kao izvor svih tih medijskih napisa spominju osobe bliske Vladi RH ili pak visokopozicionirane u Vladi RH, molimo Vas da nas obavijestite o istinitosti tih tvrdnji kako bismo mogli suvislo odgovoriti svim zainteresiranim medijima na njihove stalne upite da damo svoj komentar o svemu ovome. Isto tako lijepo Vas molimo da se očitujete o namjerama Vlade RH pod Vašim vodstvom vezanima uz poštivanje odredbi spomenutog Sporazuma iz 1998. godine, kao i o namjerama Vlade o statusu Petrokemije d.d. kao trgovačkog društva od posebnog državnog interesa.

• Poštovani gospodine prvi potpredsjedniče Vlade Republike Hrvatske, kao osobu zaduženu i odgovornu za funkcioniranje gospodarskog sustava RH, molimo Vas da nas obavijestite o Vašim stajalištima i namjerama vezanima za vlasnički udio Republike Hrvatske u Petrokemiji d.d. iz Kutine, te o Vašim eventualnim saznanjima o osobama koje se u medijima navode kao izvor gore navedenih informacija o prodaji vlasničkih udjela koje RH ima u Petrokemiji d.d. iz Kutine. Isto tako molimo Vas da nas obavijestite o Vašim stajalištima i namjerama vezanima za buduće poslovanje Petrokemije d.d., kao i o statusu Petrokemije d.d. kao trgovačkog društva od posebnog državnog interesa.

Uznemirujuće i potencijalno vrlo opasne informacije

Stav sindikata EKN-a Hrvatske je jasan i nepromijenjen još od potpisivanja Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije d.d. Držimo da nije dobro da se kroz medije šire ovako uznemirujuće i potencijalno vrlo opasne informacije o budućnosti jedne velike proizvodne i izvozno orijentirane tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, a da o tome ne postoji nikakav dijalog s izravno zainteresiranima. Smatramo da je nužno čim prije uspostaviti normalan dijalog kako bi se ubuduće izbjeglo slične neželjene situacije koje nikome ne idu u korist, a mogu nanijeti nesagledive štete.

Mi smo spremni na sebe preuzeti svoj dio odgovornosti za sve što se eventualno može dogoditi ukoliko se pokaže da zaista postoji namjera izbjegavanja obveza koje je Vlada RH preuzela potpisom spomenutog Sporazuma iz 1998. godine.

S poštovanjem,

Za EKN Petrokemije

Željko Klaus

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr