Klub prekrstili u udrugu građana i radili na crno

Vlasnici zagrebačkog noćnog kluba H2O su, čini se, pronašli način i narugali se zakonima, državi i cijeloj branši stvarajući nelojalnu konkurenciju ostalim ugostiteljima – registrirali su se kao udruga građana. Hoće li njihov primjer slijediti i drugi?

Nakon dva mjeseca rada na crno, noćni klub H2O u središtu Zagreba privremeno je (na mjesec dana) zatvorio Državni inspektorat zbog neispunjavanja minimalnih tehničkih uvjeta. Klub je legalno proradio 6. siječnja, što je navodno potvrdio i Državni inspektorat: 13. siječnja naplatio je kaznu samo za točenje alkohola. Kako je to moguće iako u međuvremenu nije dobio uporabnu dozvolu te i dalje, navodno, ne ispunjava uvjete iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti?

Slučaj je poznat u branši, kaže za Poslovni dnevnik predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Nenad Šepak. Manevar koji je tome poslužio može biti podloga za sapunicu: isti klub s istim vlasnicima otvoren je kao neprofitna udruga građana, a zove se Bridž club H20. Kao takav ne mora ispunjavati sve obveze i uvjete koje ispunjavaju trgovačka društva i obrtnici. Vlasnici su, čini se, pronašli način i narugali se zakonima, državi i cijeloj branši stvarajući nelojalnu konkurenciju ostalim ugostiteljima koji poštuju propise. Moglo bi se čak reći da prijeti opasnost da se svi ugostitelji registriraju kao udruge građana.

U Zagrebu eskaliralo otvaranje “udruga”

Šepak navodi da je problem velik jer H2O nije usamljen slučaj.”Potrebna je hitna intevencija u zakonodavstvo kako bi se uveo red, udruge građana moraju se prestati zlouprebljavati za ugostiteljsku djelatnost”, kaže Šepak, dodajući da je taj problem zahvatio branšu u cijeloj zemlji, no posebno je izražen u Zagrebu, gdje je eskaliralo otvaranje udruga koje se bave ugostiteljstvom bez minimalnih tehničkih uvjeta.

Smatra to nakaradnim i zloporabom Zakona o udrugama, no nakaradne su, kaže, i odredbe zakona koje sprječavaju poduzetništvo, što treba hitno mijenjati.

Mnogi su se ugostiteljski objekti zatvorili i preregistrirali u udruge jer ne trebaju zaposliti radnike, dovoljni su volonteri, ne trebaju ispunjavati minimalne tehničke uvjete, niti imati radno vrijeme. Predstoji nam borba protiv sive i crne ekomonije, a pred resorne ministre Veljka Ostojića i Gordana Marasa izaći ćemo s paketom nužnih zakonskih promjena”, najavio je Nenad Šepak.

Zvučni vlasnici

Klub H2O privlači medijsku pozornost zbog zvučnih imena svojih vlasnika te sporova vezanih uz gradnju objekta. Mediji su zabilježili da ga vode Mateo Šarić, sin Marijana Šarića, vlasnika Europatradea, i Ivan Lončar, sin Mladena Lončara, navodno najbogatijega i najtajnovitijega hercegovačkog tajkuna.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr