Je li Vlada upravo ‘zaklala’ stotine obrta?

Ministar financija Slavko Linić promrmljao je na sjednici Vlade kako će obrtnici ubuduće plaćati porez na dodanu vrijednost temeljem fakturiranih, a ne naplaćenih računa. Time je izazvao šok u njihovom svijetu, što je razumljivo s obzirom na 40-ak milijardi nenaplaćenih potraživanja u našoj ekonomiji.

Izmjene Zakona o PDV-u, prema kojima će obrtnici od početka 2014. godine biti obvezni obračunavati PDV po izdanim računima, umjesto kao do sada, po naplaćenim računima, nanijet će velike probleme i štete obrtnicima i dovesti u pitanje njihovu likvidnost, kažu nam u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

“Obrtnici ‘dohodaši’ (obveznici poreza na dohodak) uglavnom su mikro poduzetnici, ujedno i zadnji u lancu plaćanja. U Hrvatskoj gdje vlada velika financijska nedisciplina, to znači da mnogi obrtnici imaju veliki broj nenaplaćenih računa za obavljene poslove. Po ovom prijedlogu Zakona o PDV-u, nakon 1. siječnja 2014. godine, na sve te nenaplaćene račune koje su skupljali godinama, a koji su dosegli visoke iznose, morat će državi platiti PDV”, upozoravaju u odgovoru na naš upit o današnjoj odluci Vlade.

“Pitanje je da li će ikad naplatiti svoja potraživanja, jer su im dužnici prezaduženi, u stečaju, dok su postupci prisilne naplate za obrtnike preskupi, dugotrajni i neizvjesni”, pojašnjavaju.

‘Dovest će do zatvaranja velikog broja obrta’

Naglašavaju da ovakve izmjene, na kraju krajeva, niti nisu naša obveza.

“Valja istaknuti i da prijedlog ovog zakona nema nikakve veze s direktivama EU. Ujedno, ovakav zakon suprotan je načelu ‘think small first'”, navode, zaključujući:

“Ovaj potez Vlade RH predstavlja dodatni udarac na obrtnike i dovest će do zatvaranja velikog broja obrta”.

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr