Biste li za kunu unajmili prostor u Ilici, Tratinskoj…?

Prije mjesec dana građanima je upućen poziv da se jave s prijedlozima i idejama što bi otvorili u gradskim prostorima koji zjape prazni. Onima s najkreativnijim idejama prostori bi se dali u najam po simboličnoj cijeni od jedne kune, pod uvjetom da taj isti prostor i urede, odnosno da realiziraju svoju ideju.

Riječ je o inicijativi zagrebačkog HNS-a koja je nazvana “Otvorena vrata zatvorenih poslovnih prostora”. Nedavno se našla i pred Gradskim poglavarstvom.

Dragan Kovačević, predsjednik zagrebačkog HNS-a te inicijator samog projekta, pohvalio se da su se građani Zagreba javili s mnoštvom ideja. Najveći broj ideja odnosio se na razne male obrtničke djelatnosti, frizerske i slične zanate. Kovačević ističe da bi volio odobriti sve ideje samo kako bi se poslovni prostori stavili u funkciju te kako oni više ne bi zjapili prazni.

Nova radna mjesta i punjenje proračuna

“U proračunu se stvaraju deficiti, a neiskorišteni prostori se ne koriste. U slučaju obnove gradskih prostora koji zjape prazni, proračun bi se napunio i stvorila bi se nova radna mjesta, a to je daleko važnije od cijene najma koja je irelevantna u odnosu na vrijednosti koje bi se stvorile”, kaže Kovačević za Poslovni dnevnik.

Cijena najma se neće mijenjati?

Navodi da je u Zagrebu mnoštvo prostora koji zjape prazni, od Tratinske, Frankopanske, Ilice pa sve do šireg gradskog centra. Velik broj zgrada stoji i propada umjesto da se koriste za stvaranje novih vrijednosti.

Cijena najma za jednu kunu odnosila bi se na razdoblje od pet do 10 godina, a ona se vjerojatno neće mijenjati ni kasnije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr