Moždani valovi i otkucaji srca čuvaju lozinke

Kako god ‘jamesbondovske’ metode identifikacije poput očitavanja otiska prsta, mrežnice ili najsuvremenije ID kartice izgledale u filmovima, ova će zasigurno nadmašiti sve dosada viđeno.

Radi se o novoj, još naprednijoj generaciji “čuvara lozinki” koji će čitati vaš mozak, otkucaje srca ili mjeriti ritam pisanja na tipkovnici.

Dr. Ken Revette s Britanskog sveučilišta u Egiptu već dugo vremena istražuje načine kako unaprijediti sigurnosni sistem koji se, navodno, ne može prevariti.

Njegov je sistem u testnoj fazi, a temelji se na pretpostavci da mozak svakog pojedinca drugačije reagira na različite podražaje poput slike ili nekog slova, piše ABC.

“Reakcija vašeg mozga na sliku npr. bicikle iz djetinjstva je jedinstvena i nitko ne može proizvesti reakciju kao vi, a ista je stvar i sa slovima”, navode stručnjaci kognitivnih znanosti Navin Cota i Ramasawami Palaniappan.

“Jedini je nedostatak ove prakse to što su ispitanici morali koristiti EEG kapu kako bi im očitavali signale koje šalje mozak, a ona i nije baš najpraktičnija u svakodnevici”, kažu stručnjaci.

Druga grupa znanstvenika se bavila otkucajima srca tj. kako identificirati pravu osobu pa čak i kad joj srce ubrzano kuca. Zasada su testirali skupinu od 200 ljudi, ali stručnjaci smatraju da im preostaje još prikupljanja podataka jer ne znaju kako bi identificiranje izgledalo kada bi obuhvatilo preko milijun ljudi.

Richard Guidorizzi, voditelj programa “Beyond password” u tvrtki DARPA je 2010. godine izvjestio kako rade na pronalaženju rješenja kojim bi računalo moglo prepoznati željenog korisnika na temelju brzine pisanja na tipkovnici.

“Računalo će obaviti autentifikacijski proces u pozadini dok korisnik radi svoj posao”, rekao je on.

Naveo je također kako je ova metoda u 99.5% slučajeva bila točna zbog vještine tipkanja za koju se smatra da dopire iz naše podsvijesti, tako da će program pratiti kojom brzinom i koliko dugo su pritisnute određene tipke.

Svi već znamo da često odabiremo nesigurne lozinke za većinu korisničkih računa na internetu, bilo na Facebooku, Twitteru ili e-mailu tako da je za nadati se da će nova generacija IT zaštite biti kudikamo sigurnija od postojeće.

Prethodni članci:
arti-201111290633006
arti-201203280410006
arti-201202080235006
arti-201202140557006
arti-201203120023006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr