Zbog krize, KRADU pet dana u Zagrebu

Usprkos ili zahvaljujući činjenici da je društvena sfera života opterećena krizom, studenti ADU-a odlučili su se povesti krilaticom da se upravo tada rađaju najbolje ideje.

24.3.2010.
15:33
VOYO logo

Od 27. do 31. ožujka Akademiju dramske umjetnosti zauzima omiljena kazališna revija, poznatija pod imenom KRADU.

Stoga i ne čudi da će ove godine, u pet dana trajanja KRADU, počevši od subote 27.ožujka, biti izvedeno osam predstava, od toga čak šest inscenacija tekstova studenata dramaturgije, jedan režijski i jedan glumački ispit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je ovaj, sedmi KRADU, izdvojen kao jedinstven jer obuhvaća najveći broj predstava rađenih isključivo prema predlošcima studenata čije je postavljanje plod uspješne suradnje sva četiri kazališna odsjeka: dramaturgije, kazališne režije, produkcije i glume.

Iako će festival započeti spajajući se sa završnom predstavom ovogodišnjeg TEST-a, performansom Luda, svečano će ga, u subotu, 27. ožujka, u 20.30, otvoriti Dekan Akademije dramske umjetnosti, profesor Enes Midžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva predstava koja će biti izvedena je priča o zaboravljenoj pjesnikinji Dori Pfanovoj.

U sljedećim danima festivala publiku očekuju: čitalački spektakl u kojemu se iščekuje spas s neba u obliku božanstvene Angeline Jolie, susret s teroristima, tračevi i bračne svađe uzrokovane nevjerom, Sartreovo pitanje „Pakla“ u kazalištu, ljubavna priča Adolfa Hitlera i Eve Braun, psihoterapija žrtava ubojstva u „Čistilištu“ i za sam kraj Apokalipsa. Zvuči kaotično i depresivno? Pravu stvarnost morat ćete otkriti sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratki uvid u jednu od stvarnosti na konferenciji je dao i Dino Pešut, student prve godine dramaturgije koji je dobio priliku tako rano sudjelovati na KRADU, predstavom Dislocirani koja se, iako fokusirana na likove koji su pojavom obilježili povijest (Hitler i Braun) bavi tematikom svakodnevnog odnosa; institucijom braka. Upravo ta jednostavnost, poveznica sa stvarnošću tjera gledatelja da se i sam dislocira od samog sebe.

Uz mnoštvo predstava festival svakako obećava i pregršt popratnog sadržaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana Cvitaš, članica produkcijskog tima koji su činili i Ivana Grubišić Perišić, Luka Jerković, Srđan Krnjaić i Marijana Martelock, istaknula je čak dvije Izložbe fotografija studenata snimanja.

Tako će uz fotografije koje su tematski vezane uz nedavno izvedenu predstavu, nastalu u suradnji sve tri Akademije, Čarobnu frulu, publika imati priliku pogledati i izložbu inspiriranu lajt motivom samog festivala – krizom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim izložbi fotografija, posebno je istaknuta i radionica Forum teatar, koncipirana na vježbama, igrama i tehnikama koje se koriste u grupnom radu, dramskoj pedagogiji i psihodrami, a finalni produkt je javna izvedba.

S obzirom da je riječ o kazališnom festivalu, u sklopu Večeri poezije, naziva Ljubav je… studenti glume će oživjeti umjetnost čitanja, izvođenjem najljepših ljubavnih pjesma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, treba naglasiti da KRADU bez obzira na krizu uvijek ima u vidu i dobar tulum. Zahvaljujući suradnji sa TEST-om, prvi tulum KRADU održat će se u &TD-u, a završni, uz uvijek spremnog Marija Kovača u caffe baru Thalia.

Na ADU nema krize, ali ima pregršt ideja, predstava i tuluma. Stoga ne propustite KRADU!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo