VRIJEDNA DONACIJA: / Zaklada iz New Yorka donirala MSU Rauschenberogovu litografiju i Lindnerov Changing Sexuality

Image
Foto: MSU
27.11.2015.
16:57
MSU
VOYO logo

Zaklada AIC utemeljena je 2008. – a kratica je latinske sintagme Aliis Inserviendo Consumor – što znači "u službi drugih". Zaklada je posvećena organiziranju donatorskih akcija pa su tako već nekoliko puta pomagali ugroženim skupinama u Hrvatskoj.

Image
Foto: MSU

Krešimir Penavić i Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a potpisuju ugovor

Inovator u slikarstvu, fotografiji i grafici

Rauschenbergova monumentalna ofsetna litografija pod nazivom Autobiografija (1968. godine) predstavlja sažeti prikaz života i rada tada četrdesetrogodišnjeg umjetnika. Rad je tiskan u tri segmenta u nakladi od 2.000 primjeraka. U svakom dijelu rada autorova osobna povijest utkana je montažom slika koje su zapravo izravni tragovi umjetnika poput fotografija, rendgenskih snimaka u kombinaciji s referencama na mjesta osobne važnosti i "nađenih" slika poput kišobrana ili kotača koji su među Raushenbergovim ponavljajućim motivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon konačne izvedbe rad je 1968 g. bio izložen u Whitney Museum of American Art, u New Yorku.

Robert Rauschenberg (1925–2008), američki je umjetnik kojeg se smatra prvim postmodernistom, bio je inovator u slikarstvu, fotografiji, skulpturi, performansu i grafici koji je trajno utjecao na promjenu percepcije suvremene umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: MSU

Prepoznatljiv stil

Changing Sexuality (1973) Richarda Lindnera triptih je snažnih boja koji plijeni pogled – jer jarki kolorit kao da otisku daje treću dimenziju. A tema, promjena spola, zacijelo je aktualnija danas nego prije četrdesetak godina. Umjetnik se poigrao s karakterističnim spolnim obilježjima zapravo naglašavajući njihovu društvenu arbitrarnost.

Richard Lindner (1901- 1978), porijeklom je iz Njemačke, ali bježeći pred nacizmom, dolazi 1941. u SAD. Isprva je radio kao ilustrator za knjige i časopise, a potom postaje i predavač na stručnim, umjetničkim školama. Na slikama koristi seksualne simbole iz oglasa da bi propitivao definicije rodnih uloga u medijima. Stvorio je vlastiti osebujan stilski izričaj s robotolikim prikazima amazonki i heroina, harlekina i izmišljenih heroja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: MSU
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo