VIDEO: / Žene koje uzbuđuju objekti, a ne ljudi

Iako nas pojava raznih fetiša danas više ne bi trebala čuditi, ipak postoje neki oblici koji nas još uvijek mogu ostaviti bez teksta.

25.11.2010.
14:07
VOYO logo

Koliko god navikli na svakakve seksualne i ljubavne preferencije, ipak je neobično vezivati stvarne emocije, povezanost, pa čak i ljubav prema objektima.

Riječ je o objektoseksualcima, i upravo je njima posvećen film U braku s Eiffelovim tornjem, koji je bio prikazan u sklopu zanimljive izložbe ovogodišnjeg Festivala suvremene umjetnosti Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film prati priče žena iz različitih dijelova svijeta koje vjeruju da objekti imaju vlastiti život i neki oblik nezavisne svijesti, te su sposobni komunicirati i voljeti. Dakle, nije da samo one vole te objekte, nego im ljubav može biti i uzvraćena. Te žene uzbuđuju oblici tih struktura, a njihova opsjednutost nije samo seksualne prirode, nego je upotpunjena i osjećajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pionirka objektne seksualnosti je Eija Ritta Berliner Mauer, Šveđanka koja je svoju ljubav prema Berlinskom zidu osjetila još puno prije ujedinjenja Njemačke. Simbolički se udala za zid sedamdesetih godina, makar se radilo o omraženom simbolu ugnjetavanja i okupacije, zbog čijeg su pokušaja prelaska s istočne na zapadnu stranu mnogi izginuli, te je i svome imenu dodala Berliner Mauer, što znači Berlinski zid. Ujedinjenje Njemačke joj sigurno nije lako palo, jer je tada njen objekt ljubavi, njen 'suprug' brutalno srušen te su sačuvani samo rijetki spomenički ostaci, a komadići njene ljubavi se još danas prodaju po 15-ak eura uz potvrdu autentičnosti.

Sličnu je traumu proživjela sugrađanka Zida, Berlinčanka Sandy K., koja je odmalena bila zaljubljena u Svjetski trgovački centar u New Yorku, koji, pak, od terorističkog napada 11. rujna 2001. više ne postoji. Sandy K. tvrdi da nikada nije ništa slično osjećala za ljudsko biće. No, glavni je lik filma Naisho/Erica, 36-godišnjakinja iz San Francisca, koja se također poželjela udati za svjetski slavni objekt – Eiffelov toranj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki je problem biti zaljubljen u javni objekt", kaže Naisho, "jer pitanje intimnosti, odnosno njenog manjka je vječno prisutno".

Pionirskog pokušaja znanstvenog objašnjenja objektoseksualnosti uhvatio se, pak, Volkmar Sigusch, bivši ravnatelj Instituta za seksualne znanosti u Frankfurtu, koji je ustvrdio da se radi o posljedici sve veće aseksualnosti u društvu, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201009080104006 arti-201010190659006 arti-201010220509006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo