VIDEO: / Svemirski brod kojem se 'klanja' čitav svijet

Unutar nove četverokatnice bangkoškog Sveučilišnog kreativnog centra na čak 600 kvadrata 'stvoren' je najnoviji krik suvremene arhitekture u čijem se središtu nalazi tzv.

18.11.2010.
13:02
VOYO logo

University Creative Center – BUCC je projektirao tajlandski ured 49 Group, a posebnu pažnju izazvalo je dizajnersko rješenje koje je ponudio Supermachine studio.

Supermachine studio iz Bangkoka grupa je od četiri svestrana arhitekta koji sami sebe opisuju kao “mali ured za velike projekte“. Studio je 2009. osnovan u glavnom gradu Tajlanda i od samog početka dosljedan je svojoj filozofiji čiji su temelj kreativni procesi i eksperimentiranje s dizajnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi radimo poput gerilskih dizajnera i kod nas nema raspoređivanja posla, svi rade sve i u svakom koraku našeg radnog procesa neprestano se međusobno izmjenjujemo“, opisuje svoj radni proces arhitektonska ekipa.

Oni su bili zaduženi za uređenje gotovo 600 kvadratnih metara sveučilišne zgrade koji uključuju radionice, izložbeni prostor, sobu za izlaganje, urede, biblioteku…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bangkok University Creative Center (BUCC) “posljedica“ je vladina programa kojim se željelo preobraziti državno gospodarstvo iz poljoprivrednog i industrijskog u kreativno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se potaknulo kreativnost, komunikaciju i eksperimentiranje, BUCC-ov sadržaj trebao je biti razigran, izražajan i fleksibilan. U sklopu nekoliko neobičnih rješenja Supermachine studija je i “pikselni zid” na ulazu koji zauzima 180 kvadratnih metara, a na kojem se nalazi 10.000 posebno izrađenih četverostranih rotirajućih plastičnih dijelova. Svaki komad ima ružičastu, plavu, zelenu i žutu stranu, a studenti mogu rotirati svaki komadić pojedinačno i na taj način kreirati vlastiti šareni uzorak, ispisivati poruke ili jednostavno eksperimentirati sa zidom koji reagira na dodir.

Unutar studentske radionice dizajneri su zelenom ljuskom ogradili internet centar koji je tako zadobio oblik svemirskog broda. Prostor unutar prostora tako je studentima omogućio nesmetano korištenje interneta unutar “svemirskog broda“, ali i korištenje okolnih prostora bez ometanja internet korisnika, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010280103006 arti-201011050495006 arti-201010260400006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona