Umjesto Šenoe za lektiru, neka čitaju Harryja Pottera

Zbog sadržaja koji im se nude u lektiri, djeca gube interes za čitanjem, te je krajnje vrijeme da se lektirni naslovi moderniziraju i prilagode djeci, a ne obrnuto, kaže prof.

3.3.2012.
17:34
VOYO logo

"Stari naslovi, poput NazorovihPripovijedaka, Čuvaj se senjske rukeAugusta Šenoe, DugeDinka Šimunovića i sličnih, djeci 21. stoljeća teški su po jeziku i sadržaju te nezanimljivi. Iako mnogi tvrde da je ta literatura poučna, pitam se zašto lektira mora biti toliko poučna. Vremena su se promijenila i čitanje treba biti u cilju širenja rječnika, jasnosti u izražavanju i općenito informacijske pismenosti, ali i razvoja dječje mašte", objasnila je profesorica Šakić za Glas Slavonije.

"Djeca vole moderne bajke poput Harryja Pottera, Gospodara prstenova, a mi im nudimo Smrt Smail-age Čengića. Rezultat je da djeca prepisuju s interneta tuđa mišljenja o lektiri", zaključila je Šakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, profesorica je anketirala učenike sedmog razreda i na pitanje što čitaju, 90 posto njih je odgovorilo - internetske stranice svih profila (novine, časopise, čitaju što im drugi pišu na društvenim mrežama). Nije im previše interesantna ni elektronička knjiga, a jedina knjiga iz lektire koja im je zanimljiva je Adrian Mole. Rješnje je, smatra Šakić, u dobroj knjizi koja će ih vratiti čitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo