MOĆNE BOJE NA RAZIGRANIM PLATNIMA / Vatroslav Kuliš u Šibenik donosi 'Lice sunca': U Kući umjetnosti Arsen izložba novih radova jednog od najboljih hrvatskih slikara

Image

'Dolazim u dvoranu koja je hommage jednom velikom umjetniku i imponira mi što sam, ne samo kao slikar, nego i kao prvi slikar uopće, pozvan izlagati u Kući umjetnosti Arsen', poručio je Vatroslav Kuliš

3.8.2022.
13:37
VOYO logo

Vatroslav Kuliš, jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara današnjice, izložit će nova platna u šibenskoj Kući umjetnosti Arsen u četvrtak 4. kolovoza. Izložba je nazvana "Lice sunca", a radove jednog od najvećih majstora suvremenog slikarstva u Hrvatskoj bit će moguće razgledati do 18. kolovoza.

Prva izložba u šibenskoj Kući umjetnosti

Kuća umjetnosti Arsen, otvorena lani na šibenskoj rivi, mjesto je za sve boje i oblike umjetnosti, a u četvrtak će prvi put postati mjesto održavanja likovne izložbe i to Arsenovog dugogodišnjeg prijatelja, jednog od najvećih majstora suvremenog slikarstva u Hrvatskoj i jednog od naših najboljih apstraktnih umjetnika. Renomirani slikar u Arsenu će izložiti potpuno nove radove koji će u dvoranu na rivi unijeti sunce, toplinu, energiju ljeta i razigrane boje Mediterana. Kulišu svojstveni veliki formati, specifični pokreti kistom i snažne boje sjajno će izgledati u tamnom ambijentu Arsenove kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Među Kuliševim novim platnima je i jedno nastalo u čast šibenskog umjetničkog genija. Djelo je to koje je Arsenovom stvaralaštvu odalo počast vrtlogom boja iz kojeg melodija gotovo da pršti.

Prijateljstvo s Arsenom

"Ja sam, znate, s Arsenom surađivao u Zagrebu nedugo prije nego je preminuo. Radili smo na njegovom zadnjem koncertu u gornjogradskoj Sceni Amadeo, bio je to koncert u humanitarne svrhe za djecu bez roditelja. Radio sam grafike u sitotisku, ručno izrađivao svaku boju, a Arsen je govorio "Sve za našu dicu, napravit ćemo sve za našu dicu". Nije bilo njegovog prepoznatljivog cinizma ni zafrkancije. Nedugo nakon toga je umro, i nas dvoje se sada opet na neki način susrećemo. Dolazim u jednu sasvim drukčiju dvoranu s velikim mogućnostima transformacije, u dvoranu koja je hommage jednom velikom umjetniku i imponira mi što sam, ne samo kao slikar, nego i kao prvi slikar uopće, pozvan izlagati u Kući umjetnosti Arsen – poručio je Vatroslav Kuliš, koji je do sada imao 170 samostalnih i preko 140 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba otvorena do 18. kolovoza

Ravnateljica šibenske Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić uoči izložbe poručila je da je svesti Kuliša i Arsena, dvojicu velikana hrvatske umjetnosti na nekoliko rečenica, potpuno uzaludan zadatak.

"Stoga je dovoljno reći da ova izložba, kao i sve drugo što smo do sada imali priliku vidjeti u Arsenovoj kući, ima za cilj potaknuti sve one koji gledaju i slušaju da barem nakratko (pro)žive slobodu umjetnosti i okrenu svoja lica njenom suncu ", poručuje ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba će u Kući umjetnosti Arsen biti otvorena u četvrtak 4. kolovoza u 21 sat i traje do 18. kolovoza. Moguće ju je razgledati u radnom vremenu Kuće Arsen od 9 do 22 sata. Ulaznice po cijeni od 30 kuna dostupne su na blagajni Kuće umjetnosti i online, a članovima Kluba prijatelja šibenskih tvrđava i studentima ulaz je slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo