Tko kaže da Hrvati ne vole čitati?

Iako je uvriježeno mišljenje kako hrvatska populacija iz dana u dan sve manje čita, projekt Besplatne elektroničke knjige pokazuje potpuno drugačije rezultate.

4.7.2011.
11:08
VOYO logo

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige (www.elektronickeknjige.com) tijekom prvog polugodišta 2011. godine šest novih naslova, te je sada čitateljima dostupno ukupno 127 naslova. Od šest objavljenih naslova, samo su tri još uvijek dostupna u tiskanom obliku. U istom razdoblju besplatne elektroničke knjige čitalo je 69.265 posjetitelja.

Tijekom prvog polugodišta 2011. godine objavljene su četiri pjesničke zbirke ("Dok prelazim asfalt" Krešimira Mićanovića, "Anđeli u koroti" Ivana Hercega, "Glasovne promjene" Damira Šodana i "Underground" Roberta Roklicera), jedan roman ("Ekskurzija" Nevena Ušumovića) i jedna zbirka književnih prikaza ("Utočište od riječi" Božidara Alajbegovića).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DPKM planira u 2011. godini objaviti još četiri nova naslova: "Krila u koferu" Borisa Becka, "Slijeganje ramenima" Tvrtka Vukovića, "Snagu utopije" Dražena Šimleše i "Walden" Henryja Davida Thoreaua.

Zašto se objavljuju besplatne elektroničke knjige?

Budući da se to pitanje gotovo neizostavno pojavljuje u svim razgovorima o projektu Besplatne elektroničke knjige, odgovor na to pitanje dali su autori čiji su naslovi objavljeni u okviru projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Damira Šodana i Nevena Ušumovića, svoje viđenje dao je Krešimir Mićanović, prozaik i pjesnik koji je uvršten u više antologija i pregleda hrvatske književnosti, trenutno zaposlen kao docent na Katedri za hrvatski standardni jezik pri Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditelj je Zagrebačke slavističke škole. Njegova pjesnička zbirka "Dok prelazim asfalt" u tiskanom obliku objavljena je 1988. godine, a sada je u elektroničkom obliku ponovno dostupna svim čitateljima.

'Elektroničke biblioteke koje na svojim mrežnim stranicama stvara Društvo za promicanje književnosti na novim medijima zasigurno su velik dobitak za suvremenu hrvatsku književnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One otvaraju prostor i mladim autorima i knjigama koje se teško mogu pojaviti na skučenom tržištu tiskanih knjiga. Čini mi se zanimljivom i poticajnom mogućnost da se u elektroničkim edicijama pojavljuje, "reizdaju" već tiskane knjige. Dijelom iz posve praktičnih razloga, a ponajviše stoga što autore iznova sučeljava s njihovim davno objavljenim tekstovima i knjigama. Osobno se ne bih ubrojio u "statističku većinu", kako to sugeriraju neke ankete, čitatelja koji iskustvo čitanja elektroničkih knjiga, knjiga na e-čitačima ocjenjuju boljim iskustvom nego iskustvo čitanja tiskanih knjiga.

No to ništa ne mijenja na stvari da je elektronička knjiga, posebice zahvaljujući projektima besplatnih elektroničkih knjiga poput ovoga DPMK-a koji vodi Krešimir Pintarić, postala lako dostupna čitatelju, pa tako i onome koje radije čita "papirnatu knjigu". Može se reći da je, ne samo u smislu dostupnosti, projekt Besplatne elektroničke knjige pun pogodak! Klik na elektronički naslov knjige doista je brz i lak, a čitanje i mogući dobitak/ gubitak od čitanja, ovisi naravno o čitatelju, objasnio je Mićanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201009060111006 arti-201002050072006 arti-201002030439006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo