Tko je kriv za financijski krah Annie Leibovitz?

Pred fotoobjektivom najslavnije živuće fotografkinje pozirali su poznati glumci, pjevači i političari.

18.8.2010.
14:44
VOYO logo

Prošle godine je zbog dugovanja zamalo izgubila prava na sve svoje fotografije, jer nije bila u stanju vratiti pozajmicu od 15 milijuna dolara, koliko joj je posudila financijska udruga Art Capital Group, piše Jutarnji list.

Annie Leibovitz rođena je 1949. godine u Connecticutu. Profesionalno se fotografijom počela baviti 1970. u tek pokrenutom Rolling Stoneu, gdje je snimila jednu od svojih najslavnijih fotografija - golog Johna Lennona u fetusnom položaju stisnutog uz svoju partnericu Yoko Ono, koji je svega par sati kasnije ubijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslovnica Rolling Stonea s tom fotografijom, u izboru American Society of American Editors, proglašena je najboljom naslovnicom druge polovice 20. stoljeća.

Godine 1983. prešla je Vanity Fair. U Vanity Fairu slavna fotografkinja je zarađivala dva milijuna dolara godišnje, a povremeno je snimala ekskluzivne kampanja za velike korporacije poput American Expressa, Gapa i Walta Disneya, što joj je također donijelo popriličnu svotu novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su joj pozirali nisu štedjeli novac. Navodno je za fotografiju uzimala sto tisuća dolara, a za dan snimanja i po šezdeset tisuća dolara, piše Jutarnji.

Njen život velikim dijelom obilježila je veza sa Susan Sontag, koju je upoznala 1989. na snimanju povodom izlaske Susanine knjige AIDS and its Metaphors.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susan Sontag je 2004. godine preminula od posljedica raka dojke, nedugo potom preminuo je i otac slavne fotografkinje.

Ona je velike svote novca potrošila na liječenje oca i Susan, no to je vjerojatno nije dovelo do bankrota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Annie je 2008. završila na sudu zbog navodnih dugovanja od 715 tisuća dolara nastalih zbog neplaćenih poreza, troškova propalog izdavačkog pothvata i potraživanja za iznajmljivanje skupe opreme, a na naplatu su došli i zaostaci od renoviranja kuća u Greenwich Villageu.

Po pričama svjedoka fotografkinja je bila rastrošna samo kada je posao bio u pitanju. Često je izlazila iz budžeta za snimanje, a dodatne troškove je sama pokrivala, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi podmirila dug uzela je kredit u iznosu od 15,5 milijuna dolara od Art Capital Group, organizacije specijalizirane samo za one koji posjeduju umjetnine. Kao jamstvo ponudila je sve svoje nekretnine te prava na katalog sa svim fotografijama, nastalim tijekom 40 godina karijere.

Godinu dana kasnije dug se s kamatama i zbog nepodmirenih rata popeo na 24 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografkinja se putem suda natezala s Art Capital Groupom da bi je početkom ove godine 'spasila' kompanija Colony Capital, koja je otkupila njen dug.

Oni su postali njezin 'jedini financijer koji će s njom raditi na svim budućim projektima', a u zamjenu je Leibovitz zadržala postojeća autorska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo svjetlo na priču o njenom financijskim problemima bacilo je uhićenje njenog nekadašnjeg financijski savjetnik Kennetah I. Starra koji je uhićen zbog malverzacija.

Kako će se razvijati istraga i suđenje njenom savjetniku zanima svjetsku javnost, a i samu Annie, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo