Djevojka koju ne bi htjeli imati za kćer, ali bi za ljubavnicu

10.10.2012.
10:58
VOYO logo

Projekt Punoglafka stvoren je na temelju istoimenih romana Damira Trajčevića koji donose ispovijest sedamnaestogodišnje djevojke i njen, apsolutno ničim ne opterećen, pogled na društvo i sredinu u kojoj živi. Njen život je koncipiran kao neprestani party koji prestaje tek kad joj tijelo otkaže poslušnost.

Punoglafka prikazuje prividno dinamičan i atraktivan život mlade djevojke ispunjen modom, izlascima, seksom i opijatima no istovremeno razotkriva šokantnu sliku današnje mladeži lišene ideala, etičkih načela, životnog cilja, moralnih normi i ikakvih društvenih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predstavi glume Nika Mišković, Petra Kurtela, Amanda Prenkraj i Jan Kerekeš.

Punoglafka je zajednički projekt Kvarture - mreže Centara za Kulturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Probajte u bilo koju Internet tražilicu upisati potragu za terminom 'život mladih u Hrvatskoj' i dobiti ćete beskonačan niz što senzacionalističkih članaka što znanstvenih studija kojima je srodna jedna riječ: besperspektivnost. Tabloidi pišu o nasilju među mladima, povećanom broju maloljetničkih trudnoća ili pojačanoj konzumaciji alkohola i opijata dok se znanstveni tekstovi bave nezaposlenošću, stambenom nesamostalnošću (većina 'mladih' u Hrvatskoj živi s roditeljima i debelo iza tridesete godine života) ili ekonomskim emigracijama mladih u neke druge, bogatije zemlje.

Djevojka koju ne bi htjeli imati za kćer, ali bi za ljubavnicu

Bilo bi utopistički od nas očekivati da jedna mala kazališna predstava može promijeniti tu sliku no roman Damira Trajčevića Punoglafka daje crnohumorni uvid u način razmišljanja te 'otpisane' generacije. Kroz vizuru glavne antijunakinje Punoglafke ('djevojke koju ne bi htjeli imati za kćer, ali bi za ljubavnicu', riječima samog autora) i njene eklektične škvadre koja čini presjek hrvatskog društva (zlatna mladež, dileri, štreberi, luzeri, nezaposleni hohštapleri…) predstava nas podsjeća kako je i u najcrnjim situacijama humor najbolji lijek. OK, sigurno se neće sutra pojaviti princ u bijelom Ferrariju te preko noći od Hrvatske napraviti malu Švicarsku, osigurati svima radno mjesto i sigurnu plaću baš kao što se nećemo tako lako riješiti tereta dalje i svježije prošlosti koje će kao teret oko vrata nositi i generacije naših praunuka (partizani, ustaše, domobrani, PTSP, privatizacija i tako-u-nedogled) no ono što nam preostaje je krajnje jednostavno: uvijek se možemo smijati na vlastiti račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogled u iskrivljenu sliku današnjice

Punoglafka je upravo to, pogled u iskrivljenu sliku današnjice koju nam pruža zrcalo nalik onima u zabavnom parku. Sve je u tom zrcalo pomalo iščašeno, karikirano, uveličano i groteskno, a opet tako svakidašnji naše. Ne opterećujući se političkom korektnošću (koja je često krvnik humora!) predstava Punoglafka će vas i razljutiti i isprovocirati i natjerati na razmišljanje no, prije svega, želja nam je natjerati vas da se smijete na vlastiti račun 'Svi smo mi Punoglafke!'", kazao je Mario Kovač.

Premijera predstave Punoglafka održala se u kazalištu KNAP 18. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona