Slavni slikar bio je bjegunac i ubojica!

22.2.2011.
14:11
VOYO logo

Caravaggio se 400 godina nakon smrti našao u središtu skandala. I to ne zbog svojih umjetničkih djela, nego zbog sklonosti nasilju i svađama u privatnom životu, koji su obilježili mnogi ekscesi, pa čak i ubojstvo jednog mladića, za koje je slavni slikar osuđen na smrtnu kaznu.

Do šokantnog saznanja javnost je došla putem policijskih spisa iz arhiva koji čine jedan od glavnih materijala velike rimske izložbe Rimskog državnog arhiva. Ono što se godinama nagađalo, sada je napokon i potvrđeno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po svemu sudeći, Caravaggio je, osim što je bio veliki slikarski genij, imao problematičan karakter. Zbog toga je često upadao u nevolje i svađe, no zarađene kazne, rijetko je kad i plaćao, što duguje dobrim prijateljstvima s lokalnim moćnicima.

Sa sobom je uvijek nosio oružje, a jednom je prilikom u svađi ubio mladića Ranuccia Tommassonija, zbog čega je prvotno bio osuđen na smrtnu kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemili se događaj dogodio 1606. godine, a objavljeni dokumenti otkrili su da uzrok obračuna nije bila žena, nego kockarski dugovi. Nakon što je usmrtio mladića, slikar je bio osuđen na smrtnu kaznu, no zahvaljujući poznanstvima, uspio je pobjeći iz Rima.

Najnoviji dokumenti bacaju i posve novo svjetlo na smrt samog slikara. Caravaggio nije preminuo na plaži, kao što se mislilo, nego u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporni spisi nalazili su se u dosta lošem stanju, no pomoću raznih konzervatorsko-restauratorskih napora uspješno su obnovljeni, piše BBC.

Prethodni članci:

arti-201102090146006 arti-201011290345006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo