Skulptura vrijedna milijun funti otišla u staro željezo?

Nepoznati lopovi su prije nekoliko dana u londonskom parku u Dulwichu ukrali skulpturu britanske umjetnice Barbare Hepworth, vjerojatno kako bi je prodali u staro željezo.

22.12.2011.
15:40
VOYO logo

Kako piše portal artlyst.com, djelo Dvije forme (Podijeljeni krug) osigurano je na 500.000 funti, iako mu je vrijednost na tržištu i veća, oko milijun funti. Djelo je nastalo 1969. godine, kada je Hepworth izrađivala velike skulpture. Umjetnica, koju smatraju jednom od važnijih britanskih kiparica, preminula je 1975. godine.

Mjesni dužnosnici su pozvali policiju da što prije rješi slučaj, a nadaju se da je djelo još čitavo. No, ovo je samo jedna u nizu sve većeg broja krađa vezanih uz rabljeno željezo: sve više se kradu žice, tračnice isl., zbog čega je Scotland Yard oformio i poseban odjel koji će baviti ovim vidom kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, umjetnička djela su već nestajala u Britaniji: ukradena je skulptura Henryja Moorea "Reclining Figure", potom "The Watchers" Lynn Chadwick, brončani konj Elisabeth Frink, tri skulpture Roberta Milehama...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo