Skandal u MSU: Zbog klime propadaju umjetnine?!

U zgradi Muzeja suvremene umjetnosti, koja je otvorena prije nepunih 15 mjeseci i u koju je uloženo 363,876 milijuna kuna, ne funkcionira klimatizacija!

21.4.2011.
12:08
VOYO logo

Zbog toga su počele stradavati vrijedne umjetnine, a ako se klimatizacija izložbenog prostora ne riješi, problem će eskalirati. Naime, da problem postoji vidljivo je iz izvješća o radu Muzeja suvremene umjetnosti u 2010. koji potpisuje ravnateljica Snježana Pintarić, koja tako navodi kako je poznati rad Miroslava Šuteja 'Bum-Bum' iz 1968. godine završio na 'popravku'.

"Zbog rasušivanja drveta, objekt-mobil se srušio u stalnom postavu, pad je uzrokovao veća i manja mehanička oštećenja", piše u izvješću. Nažalost, sudbinu 'Bum-Buma' trenutno dijeli još najmanje dvadeset umjetnina iz stalnoga postava Muzeja, među kojima su i djela Julija Knifera, Đure Sedera, Toma Gotovca, Borisa Bućana, Sanje Iveković itd., a koja su završila u restauratorsko-konzervatorskim odjelima MSU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U popravak treba uložiti 72 milijuna kuna?!

Problem leži u tome što se umjetnine moraju priviknuti i adaptirati na mikroklimatske uvjete, piše Jutarnji list, a oštećuju ih dnevni 'šokovi' zbog amplituda temperature i vlage u izložbenom prostoru, prouzročeni nefunkcioniranjem sustava za klimu.

Neke procjene govore da bi za osposobljavanje klime u MSU trebalo platiti oko 20 posto ukupne cijene projekta, što iznosi oko 72 milijuna kuna! Naravno, u Muzeju suvremene umjetnosti tog novca nemaju, a smatraju i da bi se za sustav klimatizacije trebao pobrinuti izvođač radova Tehnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim se slaže i arhitekt Igor Franić koji je projektirao zgradu MSU-a. "Za propuste odgovornima smatram izvođače radova, no svi ugrađeni elementi još su pod garancijom te bi trebali biti servisirani u tom roku. No, radi se o složenom sustavu za koji treba određeni period da se uhoda", kazao je Franić.

Vezani članci:

arti-201102070075006 arti-201007050699006 arti-201007140250006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo