Šetao po brdu tražeći lokaciju za kuću, pa našao rimsku vilu

Na predjelu Gračišće, iznad Krila Jesenica, nadomak Omiša, pronađeni su ostaci ville rustice iz rimskog doba, stari dva tisućljeća.

14.11.2012.
19:22
VOYO logo

Lokalitet se nalazi na 150 metara nadmorske visine, točno na pola puta između rijeka Žrnovnice i Cetine te na pola puta od vrha brda do mora. Do njega vodi kozji put preko ograda, ledina i maslinika. Članovi udruge Artorius vjeruju da je riječ o vili Lucija Artorija Kasta, rimskog vojskovođe koji je pokopan u Podstrani, a za kojeg oni vjeruju da je zapravo legendarni kralj Arthur.

"Tražio sam mjesto za izgradnju kuće i tada smo našli zidove koji su nas podsjećali na one iz stare Salone. Fotografije sam poslao akademiku Nenadu Cambiju koji je potvrdio da je riječ o villi rustici iz 1. stoljeća", ispričao je Nikša Tomić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na lokalitetu su nađeni ostaci opeke, keramike, amfora, termalne žbuke i dio krova, a najzanimljivije je otkriće izvora vode koji je savršeno očuvan.

"Debljina žbuke je između 30 i 40 centimetara, a to zapravo govori o veličini termi, na osnovi čega se može zaključiti da je to pripadalo važnom velikašu. Riječ je o velikom zapuštenom prostoru. Samo na jednom mjestu je vidljivo što se zapravo nalazi ispod dva metra zemljanih naslaga. Izvor je zapušten, izgleda kao rupa u zemlji, ali se može vidjeti da je ispod naslaga zemlje sačuvan u besprijekornom stanju. Vide se rupe kroz koje su najvjerojatnije išle cijevi kroz koje je tekla voda", objasnio je Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je doista riječ o vrijednom nalazištu, potvrdio je i Josip Burmaz, arheolog iz Muzeja grada Zagreba, koji je obišao lokalitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo