Samo će jedna njegova želja izokrenuti cijeli svijet!

Ako do sada još niste čuli za francuskog uličnog umjetnika koji se krije iza slova JR, krajnje je vrijeme da ga upoznate.

21.3.2011.
14:07
VOYO logo

Parižanin JR dobitnik je ovogodišnje nagrade TED (Technology, Entertainment, Design), osmišljene kako bi se istaknuo rad iznimnih talenata s područja tehnologije, zabave i dizajna.

Dodjeljuje se pojedincu koji je prema mišljenju žirija svojim radom pridonio svijetu i to ne samo u tekućoj godini, već tijekom cijele stvaralačke karijere. Uz nagradu od 100.000 dolara dobitnik ima pravo na “jednu želju koja će promijeniti svijet”. Nakon nekoliko mjeseci priprema, ponosan vlasnik TED nagrade na specijalnoj tiskovnoj konferenciji otkriva svoju želju. Različite želje koje nagrađeni umjetnici svake godine iznose uglavnom dovode do pokretanja raznih inicijativa u kojima sudjeluje po nekoliko institucija i koje donose prilično dalekosežne posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želja ovogodišnjeg pobjednika JR-a izrečena je prije nekoliko dana: “Želim da ustrajete u onome što vam je važno i do čega vam je stalo, i to sudjelovanjem u globalnim umjetničkim projektima. Vjerujem kako ćemo zajedničkim snagama izokrenuti svijet – iznutra prema van.” Umjetnik je naime započeo veliki svjetski projekt pod imenom Inside Out u kojem poziva sve stanovnike svijeta da postave svoju fotografiju (ili fotografiju svoje obitelji ili neke njemu važne grupe ljudi) potpuno besplatno na njegovu web stranicu insideoutproject.net.

JR će, nakon što prikupi dovoljan broj fotografija, sa svojim timom izraditi ogroman poster koji će biti poslan svim sudionicima, odnosno svima koji su darovali svoju fotografiju, u nadi kako će oni taj poster izložiti na nekom javnom prostoru. Nije važno jeste li za svoje objavljivanje tražili dozvolu ili ste se bacili na pravu gerilsku akciju. “Posteri mogu biti zalijepljeni bilo gdje: od uredskog prozora do pročelja napuštene zgrade ili čak na prepunom nogometnom stadionu!”, objasnio je sam JR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TED Prize Winner JR & INSIDE OUT from TED Prize on Vimeo.

Njegov je cilj da se pojedinačna osobnost pretvori u veliki svjetski, umjetnički projekt: “Svi ste pozvani da crno-bijelom portretnom fotografijom otkrijete svijetu svoje neispričane priče i pretvorite ih u umjetnost!”, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo