Ružičasti penis ponovo dignuo Rijeku na noge

Kontroverzna predstava riječkog HNK Lizistrata opet se zbog svog plakata s ružičastim penisom od marcipana našla u središtu pozornosti. Ovog su puta prosvjed organizirale razne vjerske zajednice.

8.3.2010.
21:41
VOYO logo

Građanska inicijativa Zaštitimo djecu, u kojoj su predstavnici kršćanskih udruga te vjerskih zajednica u Rijeci, katoličke, baptističke, evanđeosko-pentakostne i Medžlise islamske zajednice, kao i Matice hrvatske, u ponedjeljak je ispred riječkog Hrvatskog narodnog kazališta prosvjedovala zbog predstave Lizistrata toga kazališta i plakata predstave.

Istaknuli su kako je predstava opscena i lascivna, te je protivna pravu djeteta na normalni psiho-fizički razvoj. Predstavnici građanske inicijative Zaštitimo djecu javno su pročitali priopćenje upućeno pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić, predstavnicima roditelja u riječkim osnovnim školama te gradskoj pročelnici za školstvo Branki Renko-Silov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveli su kako se na plakatu predstave Lizistrata zorno vidi muški spolni organ, ocijenivši to moralno i kulturno neprihvatljivim. Inicijativa je oštro prosvjedovala i protiv toga da se Lizistrata uvrsti u kazališnu pretplatu za djecu osnovnoškolskog uzrasta, zahtijevajući žurnu reakciju pravobraniteljice za djecu.

arti-201002160162006 Prosvjedovali su i protiv sudjelovanja 11-godišnjeg djeteta u predstavi koja sadrži niz lascivnih scena, u kojima "fizički odrasli glumci umjetnim falusima natjeravaju glumice po pozornici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo nedopustivim da se pravo djeteta na normalni psiho-fizički razvoj podređuje pravu na slobodu umjetničkog izražavanja lascivnim scenama", ističe se u priopćenju. Inicijativa Zaštitimo djecu drži kako roditelji nisu upoznati sa sadržajem predstave Lizistrata te da su "grubo izigrani".

Prosvjednici su se pozvali i na članke Kaznenog zakona, prema kojima je zabranjeno pred djetetom ili maloljetnom osobom vršiti radnje namijenjene zadovoljavanju vlastite ili tuđe pohote, te je zabranjeno djetetu prikazivati ili učiniti dostupnim pornografske sadržaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HNK Ivan pl. Zajca nije privatno ili alternativno kazalište, nego je to kazalište čiji rad pomažu i građani porezni obveznici", istaknuli su u priopćenju. U slučaju izostanka reakcije nadležnih tijela na ovo priopćenje, građanska inicijativa Zaštitimo djecu najavila je kako će se obratiti sudu u cilju zaštite djece.

Predstavu Lizistrata režirao je Robert Alfoldi. U središtu predstave je seksualni bojkot žena, kao metoda njihova političkog djelovanja za zaustavljanje ratovanja njihovih muževa. Premijerno je u riječkom HNK odigrana 20. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon konferencije za novinstvo inicijative Zaštitimo djecu služba Odnosa s javnošću riječkog HNK objavila je priopćenje u kojem tvrdi kako u predstavi Lizistrata prikazivanje spolnosti, posebice muške, nije vulgarno nego komično i farsično.

Također se, uz ostalo, navodi kako je predstava Lizistrata u sklopu pretplate izvođena za učenike sedmih i osmih razreda, da su njihovi profesori bili upoznati s predstavom te se njih oko 80 posto odlučilo svoje učenike dovesti na predstavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz riječkoga HNK tvrde kako su roditelji 11-godišnjeg dječaka koji sudjeluje u predstavi bili upoznati s predstavom te su nazočili generalnoj probi i premijeri.

Prethodni članci:

arti-201002210116006 arti-201002120568006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo