Riječke ljetne noći- s manjim budžetom, ali još uvijek 'sjajne'

Program 7. riječkih ljetnih noći od 29. lipnja do 24. srpnja zbog krize je siromašnjii što se tiče stranih gostovanja, pa glavninu programa nose domaće snage.

27.4.2010.
17:12
VOYO logo

Festival počinje 29. lipnja, a solisti, zbor i orkestar Opere riječkoga HNK izvest će "Odu radosti", završni dio Devete simfonije Ludwiga van Beethovena, na pontonu na moru usred luke.

Završna priredba 24. srpnja, kao i prošle godine, bit će "Bal na vodi" na bazenima Kantridi uz sudjelovanje orkestra Opere, članova Baleta HNK Ivana pl. Zajca i plivačica Kluba sinkroniziranog plivanja "Primorje Aqua Maris".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz programa se izdvaja, rekla je intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević, festivalska dramska premijera makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog "Cirkus Prin-Tim-Pram" po djelu ruskog književnika Danila Harmsa.

Novost u programu Riječkih ljetnih noći jest filmski ciklus na otvorenome - na Trgu Matije Vlačića Ilirika, gdje će se prikazivati filmovi iz međunarodnog programa "Europolis" Festivala igranog filma u Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na plaži ispod nekadašnjeg hotela "Park" na Pećinama priredit će se koncerti Stefana Milenkovicha i Edina Karamazova pod nazivom "Izgubljene pjesme", Hrvatskog baroknog ansambla pod ravnanjem Saše Britvića, Hrvatskoga komornog orkestra pod ravnanjem Borjana Caneva sa solistima Marcom Grazianijem na violini i Stjepanom Hauserom na violončelu te Riječke filharmonije sa solistom Petrom Kovačićem na violončelu.

Talijanska drama prvi će put predstavu "Tutto sulle donne" ("Sve o ženama") Mire Gavrana izvesti na otvorenome, a to će prvi put učiniti i ansambl Opere s operom "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalno će se održati i pjesnička večer, ovaj put u riječkoj zvjezdarnici, te ambijentalne predstave "Lukrecija o bimo rekli požeruh" i "Mirisi, zlato i tamjan", koje se samo na tom festivalu izvode uz morsku obalu.

Valja izdovojiti i premijeru predstave za djecu i odrasle „Trsatska gradina“ riječke Kazališne radionice Malik te tradicionalnu književnu večer „Pisci pod zvijezdama“. Ove godine tema je odnos poezije i novih tehnologija a izbornica i voditeljica je Laura Marchig. Održava se, sukladno temi, u prostoru riječkog Astronomskog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od repriznih predstava na programu će se nizati same uspješnice, od sada već kultnih festivalskih predstava „Mirisi, zlato i tamjan“ i „Lukrecija o'bimo rekli požeruh“ do ambijentalnog opernog spektakla na tri riječke kulturno-povijesne lokacije, Puccinijeve „Tosce“.

Od gostujućih predstava gledat će se „Prekidi“ zagrebačkog Kazališta Planet Art i plesna predstava u suradnji s Festivalom plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat čiji će naslov biti poznat nakon što taj festival zaključi selekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je tom prigodom da je grad bio prisiljen smanjiti novac namijenjen programskom dijelu festivala s milijun kuna, koliko je dobio prošle godine, na 750 tisuća kuna.

U godini recesije, Festivala izlazi u susret svojoj publici: novost je kartica „Riječkih ljetnih noći“ koja stoji 100 kuna a s kojom se mogu kupiti dvije ulaznice s popustom od 40% na redovne cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona