Queer deset dana u Zagrebu

Queer Zagreb od 4. do 14. svibnja još će jednom svojim programom potvrditi reputaciju jednog od najzanimljivijih medunarodnih festivala koji se nude domaćoj publici.

19.4.2010.
10:47
VOYO logo

Festival još jednom garantira propitivanje i širenje granica percepcije i recepcije queera u umjetnosti i društvu prezentirajući vec tradicionalno jak kazališni i plesni program u kojem gostuje četrdesetak umjetnika iz SAD-a, Francuske, Brazila, Njemačke, Argentine i Slovenije.

Među njima se ističu poznati koreografi Jérôme Bel s predstavom Lutz Förster, o plesaču iz plesne skupine legendarne Pine Bausch te Raimund Hoghe s intimnom predstavom L'Après-midi, koja nastavlja niz Raimundovih koreografija inspiriranih poznatim klasičnim glazbenim predlošcima, u ovom slučaju Debussyja i Mahlera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitav segment festivala posvećen je suvremenim američkim kazalištarcima i performerima iz Seattlea, San Francisca i New Yorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival će otvoriti Holcombe Waller & the Healers izvedbom intimne i dirljive predstave Into the Dark Unknown: The Hope Chest s izuzetnom autorskom glazbom i snažnim vizualima.

Glazbeno primamljivu predstavu I Offer Myself to Thee nudi i Jeremy Wade, dok Keith Hennessy u predstavi Crotch naglasak u izvedbi stavlja na sadržajno propitivanje pozicije (queer) umjetnika i identiteta u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna zanimljivost Queer Zagreba je i gostovanje radikalnih performera skupine La Pocha Nostra iz San Francisca koji će surađivati s domaćim izvođačima stvarajuci hrvatsku verziju svog projekta Corpo Illicito – The Post Human Society 6.9.

Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane gostuje s dramatizacijom Pasolinijeva romana Amado mio, predstavom koja je u Sloveniji naišla na veliko zanimanje i odobravanje publike, a njemačka transrodna umjetnica Antonia Baehr u izvedbi Rire / Lachen analizira muzikalnost i mogućnost komponiranja smijeha. Sam kraj izvedbenog dijela programa rezerviran je za atraktivnu astralnu koreografiju Castor & Polux, Françoisa Chaignauda i Cecilije Benogelee iz Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim kazališnog i plesnog dijela, i filmski će segment Queer Zagreba biti zanimljiv publici, jer će se prikazati najrecentnija brazilska queer produkcija u programu Reel Tropical Extravaganza ali i raznolike selekcije filmova nazvane Mea Culpa, u suradnji s Berlin Porn Film Festivalom.

Osmi po redu Queer Zagreb održat će se od 4. do 14. svibnja u ZKM-u, Zagrebačkom plesnom centru, Histrionskom domu, Jedinstvu, Medici, kinima Europi i Mosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo