Pulitzer posthumno dodijeljen Hanku Williamsu

Odbor Pulitzerove nagrade objavio je da je pokojnom country pjevaču Hanku Williamsu posthumno dodijeljena posebna Pulitzerova nagrada za životno djelo.

13.4.2010.
13:02
VOYO logo

U obrazloženju se navodi da se Williamsu, koji je umro 1953. u dobi od 29 godina, nagrada za životno djelo dodjeljuje "za njegovu vještinu kojom je kao autora pjesama izrazio univerzalne osjećaje s bolnom jednostavnošću i odigrao vodeću ulogu u preobrazbi countryja u vodeću glazbenu i kulturnu snagu u američkom životu".

Odbor, kojem predsjedava glavni urednik Miami HeraldaAnders Gyllenhaal, odlučio se za priznanje Williamsu nakon povjerljivog istraživanje među stručnjacima za popularnu glazbu. U priopćenju Pulitzerovog odbora posebno se ističe "trajni učinak Williamsove kreativne snage na široki spektar drugih glazbenika i izvođača".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo je nekoliko drugih glazbenika primilo posebnu Pulitzerovu nagradu posljednjih godina - jazz skladatelji Thelonious Monk i John Coltrane 2006. i 2007., te Bob Dylan prije dvije godine.

Williamsove su pjesme postale standardi country glazbe, a među njima su Your Cheatin' Heart, Cold Cold Heart, I'm So Lonesome I Could Cry i Jambalaya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo