Pretpremijera predstave Dream of life u Tvornici kulture

Predstava nastala prema tekstu Jelene Svilar i Morane Foretić prati genezu umjetnika, rast kreacije iz duha vremena.

27.12.2013.
13:23
VOYO logo

Pretpremijera predstave Dream of life Kazališta Hotel Bulić, u režiji Ivice Buljana i Senke Bulić, održat će se u nedjelju, 29. prosinca s početkom u 20 sati u Tvornici kulture.

Pojava Patti Smith na njujorškoj umjetničkoj i glazbenoj sceni početkom 70-ih godina bila je toliko silovita, njezin uspon toliko brz i neočekivan, a utjecaj toliko snažan da je iz današnje perspektive teško procijeniti njezinu ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na inflaciju ljudi bez kojih bi teško bilo zamisliti neki pokret, odnosno stilsko razdoblje, nećemo devalvirati ulogu Patti Smith bajkama o standardima koje je ova rock-ikona postavila bendovima i glazbi koja bez nje nikad ne bi vidjela svjetlo dana.

Umjesto toga, treba tek reći: u baroknoj fazi rock-muzike početka 70-ih, kad se nakon petnaestak godina eksperimenata i uspona rock ispuhao, a top-liste se napunile teatralnim maniristima, pojava Patti Smith bila je tako čista i surova u svojoj izravnosti da je poprimila dramatične konture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još i ovo: drama poetske iskrenosti među kulisama teatralnih dinosaura bila je i ostala ono što će je izdići iz mirijada raznih rock-ikona, koje su danas beznačajne. Strast Patti Smith, vjera u sebe i vlastitu umjetnost, u ispravnost svog puta odbijala je mnoge od ove samouvjerene i talentirane kompilatorice, ali baš je to ono ključno u njezinom djelu.

Upravo ju je ikonoklazam odvajao od profetičke laži i svega onoga što su drugi učitavali u njezin lik i djelo. Autobiografskom knjigom Tek djeca izbrisala je posljednje stereotipe o mesijanskoj ulozi pjesnika i umjetnika u društvu kojem do pjesnika i umjetnika nije stalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst: Jelena Svilar i Morana Foretić Izvođači: Senka Bulić, Stipe Kostanić Glazbenici: Neven Svilar, Mario Kovačević, Petar Aleraj Scenografija:Tomislav Ćurković Kostimografija: Oliver Jularić Dizajn svjetla: Nikša Mrkonjić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo