Preminuo češki pisac Jozef Škvorecki

Češki pisac, emigrant i izdavač književnih djela čehoslovačkih disidenata Jozef Škvorecki, preminuo je u utorak u Torontu u 87. godini, javili su češki i kanadski mediji.

4.1.2012.
13:14
VOYO logo

Škvorecki je rođen 1924. godine u mjestu Nahod na severoistoku Češke. Prvi njegov roman Kukavica, koji je pisan 1948. - 1949. godine opisuje atmosferu u njegovom rodnom gradu Nahod tijekom oslobađanja od nacizma 1945. godine, piše Reuters.

Nakon sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. godine, Škvorecki je otišao u Kanadu, gdje je počeo izdavati djela čeških i slovačkih disidenata. Među knjigama koje je izdao bila su djela bivšeg češkog predsjednika, nedavno preminulog Vaclava Havela, ali i djela Milana Kundere, Ludvíka Vaculíka itd...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćoj je publici Škvorecki poznat po romanu Oklopni bataljon: fragmenti iz doba kulta ličnosti, zatim Sjajna sezona: tekst o najvažnijim stvarima u životu, Obični životi, Inženjer ljudskih duša...

Škvorecki je i dobitnik češke državne nagrade za književnost, 1999. i 2004. godine, koja nosi ime češkog nobelovca, pjesnika Jaroslava Seiferta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo