Predstavljen Hrvatski paviljon EXPO-a 2010.

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu predstavljen je Projekt Croatia Expo 2010., koji će predstavljati Hrvatsku na najvećoj Svjetskoj izložbi u Šangaju s temom Bolji grad, bolji život.

12.4.2010.
16:25
VOYO logo

Na samom početku okupljene je pozdravio Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i europskih integracija naglašavajući kako sam EXPO predstavlja globalizirani svijet danas.

Projekt su predstavili Ivica Maričić, glavni koordinator te Branko Silađin, arhitekt i autor Hrvatskog paviljona. Silađin je naglasio kako rad na ovom projektu nije bio ''med i mlijeko'' te da su putem naišli na mnoge probleme prilikom osmišljavanja i izrade paviljona. Naime, početna verzija odnosila se na vanjski paviljon koji bi predstavljao Lijepu našu na EXPO-u, no kada su već bili pred završetkom, došlo je do iznenadne promjene, a Hrvatska je od svog otvorenog paviljona dobila zatvoreni te su svoje ideje morali prilagoditi novom izgledu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Narodne Republike Kine Lianqui Wu ovom je prilikom istaknuo da će EXPO u Šangaju biti dosad najveća izložba te da se u šest mjeseci trajanja očekuje između 70 i 100 milijuna posjetitelja. Do sada su sudjelovanje potvrdile 192 zemlje i 50 međunarodnih organizacija, a očekuje ih se čak 200.

Najveća Svjetska izložba prostirat će se na 322 hektara u samom središtu 18-milijunskog Šangaja, na obalama rijeke Huangpu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovanje na ovoj izložni predstavlja značajan izlazak Hrvatske na azijsko tržište kao i važnu prigodu za upoznavanje svjetske, osobito kineske javnosti, s hrvatskim postignućima i ljepotama hrvatskih gradova te ekološki očuvanim prirodnim ljepotama.

Upravo je predstavljanje bogate povijesne i kulturne baštine, suvremenog urbanog života te značajnih potencijala za budući razvoj bio inspiracija za kreaciju idejnog rješenja nastupa Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski paviljon smješten je u zoni C zajedno s drugim europskim državama, između Litve i Rumunjske, u kojem se na način fleš putovanja prikazuju hrvatski gradovi, njegove arhitektonske cjeline kao i dinamizam suvremenog života.

S desetak projektora na zidove Izložbenog prostora su projicirane fotografije i kratki filmski isječci te se na taj način posjetitelji upoznaju sa stvarnim životom hrvatskih gradova u karakterističnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikazuju se raznolikosti života mnogobrojnih kontinentalnih i primorskih, povijesnih i novih gradova, kao i vizije razvoja urbanog života u Hrvatskoj.

Svaku izmjenu slika popraćuje foto- blic, a na dnu ili vrhu slike se pojavljuje ime grada. Projekciju prati i zvuk, koji je u većini slučajeva autentičan, pa tako možete naići i na zvukove klapske pisme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vanjski dio paviljona autor je odabrao dobro poznati motiv- hrvatsku šahovnicu. Bijele zastave na fasadi paviljona, koja je crvene boje, stvaraju dojam crveno- bijelih polja, simbola Lijepe naše.

Na kraju, moramo napomenuti da uza sav trud uložen u ovaj značajan i spektakularan projekt, njegovo predstavljanje nije prošlo baš u najboljem redu. Osim dosta tehničkih poteškoća, u MSU-u organizacija jednostavno nije bila na vrhuncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadamo se da će takav dojam izostati na predstavljanju u Šangaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona