Pomozite knjizi da preživi!

Moderna vremena Info uputila su na svojoj stranici Javni poziv autorima, nakladnicima, knjižarima.. sudionicima u tzv. lancu knjige kako bi ukazala na loš položaj knjige u Hrvata.

15.2.2011.
17:29
VOYO logo

Od pojedinačne kuknjave nema previše koristi, stoga su Moderna vremena Info objavila javni poziv za raspravu oko položaja knjige u Hrvatskoj s željom da svi zainteresirani sudionici na hrvatskom tržištu knjiga, svi bitni čimbenici tzv. lanca knjige, svojim promišljanjima i idejama pomognu da zajedničkim naporom unaprijedimo dramatično urušeno stanje knjiškog sektora, kao i sveukupne odnose u njemu.

Sve prispjele priloge objavit će na stranicama portala www.mvinfo.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim činom pozivaju zainteresirane da zajedničkim naporom unaprijede dramatično urušeno stanje knjiškog sektora.

Tekst javnog poziva

''Ne mislimo ponavljati već mnogo puta konstatirane više ili manje dramatične ocjene o položaju knjige u Hrvatskoj, o kulturi (ne)čitanja, o problemima knjiškog ceha i hrvatskog tržišta knjiga jer od pojedinačne kuknjave nema previše koristi. Međutim, u situaciji kada ne postoji javno iskazana želja i spremnost da se napokon organizirano i sistematski krene u sređivanje neprilika oko knjige u Hrvatskoj (pa kroz to i samog tržišta knjiga) želimo pokušati potaknuti neophodnu dozu aktivizma u onih koji su najneposrednije "unutra" i vjerojatno najzainteresiraniji da se postojeće stanje napokon promijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatramo da je krajnje vrijeme da napokon knjiški ceh napokon sam preuzme odgovornost (veću ili manju, svejedno) za ono što nam se događa, ali i da primjerom vlastitog odgovornijeg ponašanja natjeramo i druge da se odgovornije ponašaju prema knjizi u Hrvatskoj.

Stoga Moderna vremena Info objavljuju javni poziv za raspravu oko položaja knjige u Hrvatskoj s željom da svi zainteresirani sudionici na hrvatskom tržištu knjiga, svi bitni čimbenici tzv. lanca knjige, svojim promišljanjima i idejama pomognu da zajedničkim naporom unaprijedimo dramatično urušeno stanje knjiškog sektora, kao i sveukupne odnose u njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivamo hrvatske autore, prevoditelje, nakladnike, knjižare, knjižničare...da nam pošalju svoja promišljanja, te da u njima iznesu svoje viđenje sadašnje situacije, pokušaju analizirati uzroke koji su do nje doveli ali i da predlože neka moguća, sasvim konkretna i realna rješenja.

Predlažemo vam da se u svojim promišljanjima i prilozima odredite prema nekima od pitanja kao što su npr. - Zakon o knjizi - Zakon (trenutno Sporazum) o jedinstvenoj cijeni knjige - PDV na knjigu - pravo autora na naknadu od posudbe knjiga - visina autorskih i prevoditeljskih honorara - otkup knjižnica - problemi knjižarske mreže i uopće distribucije knjiga u Hrvatskoj - previsoki knjižarski rabati - pojava jeftinih tzv. mas-market izdanja - organiziranje autora, prevoditelja... - neučinkovitost Zajednice nakladnika i knjižara (organiziranje nakladnika, knjižara...)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priloge nam možete slati na mail info(et)mvinfo(točka)hr , a mi ćemo ih objavljivati redom kako budu pristizali, navode Moderna vremena Info.

Opširnije o cijelom projektu pročitajte na portalu Moderna vremena Info. I uključite se!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo