POD MOREM U DALMACIJI OTKRIVENA OLUPINA IZ PRVOG STOLJEĆA PRIJE KRISTA: / Radi se o rimskom carskom brodu

Image
Foto: Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na lokalitetu Trstenik u Kaštel Sućurcu arheolozi su otkrili prastaru olupinu koja datira iz 1. stoljeća prije nove ere

18.7.2020.
18:21
Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je 2006. godine, na sućuračkom lokalitetu Trstenik otkrivena brodska konstrukcija iz prvog stoljeća prije nove ere, dolij ili pitos zapremnine 800 litara, koji je u međuvremenu izložen u splitskom Pomorskom muzeju, oko deset amfora, ali i još jedan brod, skidanjem slojeva mulja istraživači su pronašli prije dva dana treći brod, javlja Slobodna Dalmacija.

"Dok smo čistili brod 1, naš arheolog je dobio zadatak očistiti malo oko prove kada je naletio na rebra od broda, vanjske oplate, kobilicu... Sve smo dokumentirali za idući put, a prije dva dana smo čistili obalnu konstrukciju sa sjeverne strane i u produžetku naišli na još jedan brod. Sad nam tek predstoji zadatak sve rekonstruirati što je bilo u prošlosti - kazuje nam Irena Radić Rossi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronađena konstrukcija prvog broda duga je oko dvanaest, a široka oko pet metara. Pretpostavka je da je drugi brod sličnih dimenzija, dok je ovaj treći nešto manji. Ono što se do sada zaključilo je da su brodovi ravnog dna, s gusto složenim rebrima, što ukazuje na to da su se s njima prevozili teški tereti poput kamenja za gradnju, možda s Brača", rekla je za Slobodnu Dalmaciju arheologinja mr. sc. Irena Radić Rossi.

Rimski carski brodovi

Dodaje kako datiraju iz 1. stoljeća prije Krista te da je riječ o rimskim carskim brodovima koji su služili za teret, za potrebe antičke Salone. "Jer je ovdje na lokalitetu Trstenik bio zapadni ulaz u staru Salonu i vjerojatno se tu nalazi čitav gospodarski kompleks

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada moramo stati s istraživanjem do idućeg puta, no skinut ćemo dio sedimenta i nalazište pokriti geotekstilom, a vjerojatno i kamenjem ocrtati odraz broda kako bi na morskom dnu ostao trag broda", kaže Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, koja je za ovu prigodu okupila šaroliku ekipu podvodnih arheologa i studenata iz Podgore, Splita, Kaštela, Zagreba i Češke.

Iako je nalazište u plitkom moru, ronioci su imali zahtjevan zadatak zbog devastiranog okoliša i muljevitog dna, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo