Pioniri će ponovo sagraditi veze Njemačke i Hrvatske

U Gradskom kazalištu u Braunschweigu 3. prosinca započinje zajednički projekt Zagrebačkoga kazališta mladih i tog teatra pod nazivom Pozor, pioniri, kojeg financira Njemačka kulturna zaklada.

2.12.2010.
16:05
VOYO logo

Te večeri u Braunschweigu će se prikazati predstava „Zagrebački pentagram“ Filipa Šovagovića, Igora Rajkija, Nine Mitrović, Damira Karakaša i Ivana Vidića u režiji Paola Magellija.

„Pozor: pioniri!“ je dvogodišnji koprodukcijiski projekt Zagrebačkog kazališta mladih i Gradskog kazališta Braunschweig. Jedan je povijesni slučaj poslužio je kao polazište za istraživanje poveznica između znanosti, politike, te vojnih i financijskih interesa: Braunschweig je kao jedno od najvećih sjedišta Njemačkog Centra za aero i astronautiku usko povezan s likom i djelom pionira zrakoplovstva i konstruktora zračnog broda, grofa Zeppelina. Do danas je malo poznat židovski izumitelj sa zagrebačkom adresom David Schwarz, kojemu je još i prije samog zeppelina uspjelo podići u visinu zračni brod, a čije je nacrte Zeppelin otkupio te ih dalje upotrijebio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polazeći od tog povijesnog događaja, u Gradskom kazalištu Braunschweig i u Zagrebačkom kazalištu mladih razvijat će se sa svake strane po jedan „tim“, sastavljen od glumaca, pisaca i redatelja koji će uprizoriti po jednu predstavu. Dok će se tim u Braunschweigu baviti tragičnom životnom pričom o Davidu Schwarzu, zagrebački će tim istraživati aktualnu samopredodžbu (aeronautičkih) znanstvenika. Uz uzajamne izvedbe dva kazališna komada, sastavni dio te suradnje su i omladinski kazališni projekt „Radionica izuma“ kao i razmjena umjetničkog osoblja.

U Braunschweigu će biti postavljeno novo djelo Ivane Sajko u režiji Daniele Löffner i izvedbi pionirskog tima Gradskog kazališta Braunschweig. Praizvedba će se održati u okviru festivala Theaterformen 2012, nakon toga slijedi gostovanje u Zagrebačkom kazalištu mladih i izvedbe predstave na redovnom repertoaru Gradskog kazališta Braunschweig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Buljan će u ZKM postaviti novo djelo njemačkih dramatičarki Julie Zeh i Charlotte Ross, u suradnji sa našim proslavljenim slikarom Lovrom Artukovićem koji će osmisliti scenografiju, a predstava će premijerno također biti izvedena u sklopu Theaterformen 2012.

Zagrebačko kazalište mladih prvo je i jedino hrvatsko kazalište čiji je rad prepoznat od strane njemačkog Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova, te je u jakoj konkurenciji uvršten u 15 projekata koje financijski podupire Kulturna zaklada Savezne Republike Njemačke u sklopu Fonda Wanderlust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo