'OVO JE DEVASTACIJA': / Zgroženi restauratori prijavili Biskupiju jer je Eufrazijeva bazilika oskvrnuta crvenim tepihom i paravanima

Image
Foto: Wikimedia / YouTube

UNESCO bi mogao poslati inspekciju u Poreč jer je tamošnja Eufrazijeva bazilika ili Eufrazijana iz 6. stoljeća devastirana nestručnim zahvatima u njenoj unutrašnjosti.

31.8.2017.
22:13
Wikimedia / YouTube
VOYO logo

Konzervatorski odjel u Puli već je prijavio Porečko-pulsku biskupiju Ministarstvu kulture ovoj inspekciji, jer su u Eufrazijevoj bazilici, koaj je pod zaštitom UNESCO-a bez znanja struke postavili crveni tepih preko originalnoga poda s mozaikom, a renesansnu oltarnu palu i biskupsku katedru prekrili neobaroknim drvenim paravanima, piše Jutarnji list.

Svi sporni elementi maknuti osim tepiha

No, to nije sve jer je prekriven i ukrasni zastor s izvezenim likovima na prednjem dijelu oltara - antependij - inače jedan od najznačajnijih renesansnih elemenata u Hrvatskoj. Konzervatori smatraju da je tim zahvatima Crkva devastirala ovo iznimno kulturno dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročulo se čak da bi UNESCO zbog svega toga mogao poslati inspekciju u Poreč, a nakon kritika i zgražanja biskupija je odlučila ukloniti sporne elemente.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin Toth kazala jeza Jutarnji list kako je obaviještena da su svi sporni elementi osim tepiha maknuti, ali da je ranije poslanu prijavu sada nemoguće zaustaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj nam je da neke stvari sami korisnici naprave te da se ukloni ono što se smatra da nije napravljeno po zakonu. Čudi me što je to napravljeno jer često komuniciramo s biskupijom i u ni jednom razgovoru tako nešto nije spomenuto. Jasno nam je da se nekad nešto treba mijenjati, ali bitno je da se u takvim situacijama posavjetuju s nama", izjavila je Limoncin Toth.

Image
KULTURNJACI UŽASNUTI: /

'Evo kako izgleda kad umjesto restauratora dovedete građevince'

Image
KULTURNJACI UŽASNUTI: /

'Evo kako izgleda kad umjesto restauratora dovedete građevince'

Image
Foto: screenshot / YouTube

Devastacija spomenika kulture ravna je veleizdaji

Porečki konzervator i vrsni poznavatelj Eufrazijeve bazilike, Ivan Matejčić, kazao je pak da ništa u bazilici nije nepovratno uništeno. A da jest, bio bi to čin ravan veleizdaji jer je u pitanju nacionalni spomenik kulture. I on je, kaže, čuo da će poduzeti zahvati biti ispravljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema mojim saznanjima, neće biti štete kada se sve ukloni, jedino bi moglo biti malo zahtjevnije dizanje crvenog tepiha kojim je prekriven originalan pod", kazao je Matejčić za Jutarnji list.

Tepih koji svojom crvenom bojom bode u oči jer odudara od čitavog prostora, postavljen je prije nekoliko mjeseci i prekrio je mozaike iz 5. stoljeća koji se nalaze 80 centimetara ispod razine poda. Navodno bi UNESCO mogao poslati inspekciju baš zbog tog tepiha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo