Oscarovci u kinu Europa!

U kinu Europa pogledajte tri vrhunska dokumentarca, Zaljev Louiea Psihoyosa, Čovjek na žici Jamesa Marsha, te najnoviji uradak kontroverznog Michaela Moorea, Kapitalizam: Ljubavna priča.

9.6.2010.
12:54
VOYO logo

Od 7. do 22. lipnja pogledajte tri vrhunska nova dokumentarna filma u programu jednostavno nazvanom - Tri dokumentarca.

Zaljev Louiea Psihoyosa, nedavno nagrađen Oscarom za najbolji dugometražni dokumentarac, Čovjek na žici Jamesa Marsha, dobitnik je Zlatnog kipića od prošle godine, a društvo će im praviti najnoviji uradak kontroverznog Michaela Moorea, Kapitalizam: Ljubavna priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaljev je u proteklih godinu dana bio jedan od najnagrađivanijih filmova uopće. Uz prestižnog Oscara, osvojio je više od 50 nagrada na važnim svjetskim festivalima, među ostalima i na prestižnom festivalu nezavisnog filma u Sundanceu, na kanadskom Hot Docsu te IDFA-i.

Zanimljivo je da se podjednako sviđa i publici i žiriju i kritičarima, što nije čest slučaj. Kamera vrhunskog podvodnog fotografa Louia Psihoyosa prati bivšeg dresera delfina, a sada zakletog aktiviste Richarda O’Barryja. S ekipom aktivista, filmaša i ronioca O'Barry je odlučio razotkriti tajne koje se kriju iza zabavne industrije, pokušavajući prodrijeti u ‘zabranjeni’ zaljev japanskog otočića Taiji. Snažan i emotivan film gleda se poput trilera i poziva na momentalnu akciju. Film u Hrvatskoj distribuiraju RESTART label i LUSH, a prikazivanje u kinu Europa bit će hrvatska premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek na žici britanskog redatelja Jamesa Marsha osvojio je nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film samo godinu dana prije. Još jedan dokumentarac kojemu ne nedostaje uzbuđenja bavi se ‘umjetničkim zločinom stoljeća’.

Naime, Francuz Philippe Petit, učinio je suludu stvar 1974. godine, između tornjeva-blizanaca Svjetskog trgovačkog centra razapeo je žicu i na njoj balansirao i plesao punih sat vremena, sve dok nije uhićen... Kako mu je to pošlo za rukom, pokazuje ovaj dinamičani i na momente nevjerojatan film, snimljen kamerom Igora Martinovića, našeg filmaša s njujorškom adresom. Distributer filma je: RESTART label.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Michaela Moorea možda nije potrebno posebno predstavljati. Nakon serije izvrsnih filmova, kao što su Ludi za oružjem, Farenheit 9/11 i Sicko, snimio je još jedan provokativan i iznimno kritičan film koji se bavi – kapitalizmom. Amerikanci su skupo platili svoju ‘ljubav prema američkom načinu života’, recesija potpomognuta kreditima za tren im je progutala poslove, aute i svu ušteđevinu.

Nevjerojatnim statistikama Moore je dao ljudsko lice – odveo nas je u domove onih direktno pogođenih ‘slijepim vjerovanjem’ u ovakav sustav vrijednosti, ali i odlučio predstaviti kako bi ipak mogla izgledati nešto bolja budućnost. Ponovno duhovit i ponovno kontroverzan. ‘Voljeli ga ili mrzili kao redatelja, poštovati ga morate’, rekao je jedan od kritičara. Distributer je PaDora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ri dokumentarca na programu su kina Europa od 7. do 22. lipnja, a od 17. lipnja počinju igrati i u Dokukinu Croatia.

Cijena pojedinačne ulaznice za večernju projekciju je 25 kuna, za popodnevnu je 22 kune. Posebna pogodnost za gledatelje je mogućnost kupnje paketa ulaznica za sva tri filma po cijeni od 50 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo