Nikad viđene fotografije Tita puštene u javnost

Velika beogradska izložba Zlatni album – Modne slike predsjedničkog para Jugoslavije od 1952. do 1968.

4.7.2011.
17:14
VOYO logo

Ova opsežna izložba rezultat je desetogodišnjeg istraživanja Muzeja povijesti Jugoslavije, a fotografije prate javna pojavljivanja Josipa Broza Tita u zemlji i svijetu, dok s druge strane dokumentiraju i situacije koje bi se, na osnovi sadržaja, mogle smatrati privatnim.

Na njima se tako može vidjeti kako su Tito i Jovanka Broz bili odjeveni na svečanoj večeri u Parizu 7. svibnja 1956. godine, koju je organizirao René Coty, ili tijekom vožnje brodom 1952. godine u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografije su djelo četiri fotografa, koji su pratili Tita od 1953. do 1980. godine.

Momo Cvijović o ovoj je zanimljivoj izložbi rekao da su na njoj izloženi eksponati na kojima su ''čuveni reporteri izoštravali svoje objektive''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričao je i da su "sklonjene fotografije" bile čuvane u luksuznim kožnim kutijama u tzv. radnoj sobi Jovanke Broz, ali kad je rezidenciju u Užičkoj preuzeo Slobodan Milošević, kutije su preseljene u Dvorski kompleks, u koji kustosima Muzeja povijesti Jugoslavije nije bio dopušten pristup sve do početka 2002. godine.

Te godine su prvi put kustosi Muzeja povijesti Jugoslavije dobili uvid u kutije u kojima su nađene fotografije koje dokumentiraju Titov život, piše Blic.rs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim fotografija, posjetitelji mogu razgledati Jovankin skupi nakit, Titova odijela, cigarete, šešire, kravate i cipele koje je svakodnevno nosio.

Izložba je otvorena od 2. lipnja o 2. listopada u Muzeju 25. maj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo