Neispričana priča američkih superjunakinja

6. Vox Feminae Festival počet će projekcijom dokumentarnog filma Wonder Women! u Kinu Europa.

19.11.2012.
15:20
VOYO logo

Wonder Women! - Neispričana priča američkih superjunakinja bit će prikazan u srijedu 21. studenoga u 19 sati u Kinu Europa kada će i službeno početi šesto izdanje Vox Feminae Festivala.

Dokumentarac redateljice Kristy Guevara-Flanagan se bavi prikazima snažnih žena u popularnoj kulturi, od nastanka stripa 40-tih godina pa sve do blockbustera današnjice. U razgovoru s Lyndom Carter, Lindsay Wagner, stripašima, umjetnicima, te superženama iz stvarnog života, poput Glorije Steinem, Kathleen Hanne, nudi zabavan, ali drugačiji pogled na priče o superjunakinjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lezbijsko-feministički pokret od kraja 70-ih

Prije projekcije Wonder Women!prikazati će se i kratki igrani finski film Fungus redateljice Charlotte Miller. U 21 sat na rasporedu je kratki igrani film Hane Jelušić Terarij, za koji je nedavno na Zagreb film festivalu autorica dobila Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockica, a nakon njega kanadski dokumentarni film Lezbijana- paralelna revolucija, redateljice Myriam Fougere.

Ovaj iznimno zanimljiv dokumentarac pripovijeda o lezbijsko-feminističkom pokretu od kraja 70-ih, kada je nastao do njegovog završetka sredinom 90-ih. Kroz svjedočanstva aktivistkinja, spisateljica, filozofkinja, glazbenica i performerica film progovara o kontekstu u kojem je nastao pokret utemeljen na radikalnoj ideji –zasnovati novi način života fokusiran na žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon filmskih projekcija slijedi akustični nastup grupe U pol' 9 kod Sabe koja će otvoriti festivalski party. Festival i ove godine nastavlja promicati žensko stvaralaštvo i problematizirati pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe, predavanja i nastupe glazbenica i DJ-ica.

Prva generacija transseksualnih bakica

Do subote, 24. studenog u sklopu međunarodnog filmskog programa biti će prikazano 17 novih filmova iz 11 zemalja, od čega sedam dugometražnih dokumentaraca koji se, osim superjunakinjama, bave i drag kingovima, prvom generacijom transseksualnih bakica koje su se još 50-ih i 60-ih godina podvrgnule operaciji promjene spola, te pripadnicama revolucionarnog lezbijskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na programu su također i neke glazbene ikone, ali i oni kojima je to za dlaku uspjelo postati. Uz koncert, koji je ujedno putovanje u ženski svijet, Antonyja Hegartyja iz grupe Antony and the Johnsons, tu je i dokumentarni film o zaboravljenoj glam rock zvijezdi Jobriathu, kojeg je glazbena industrija u želji za spektaklom i prodajom prozvala 'true fairy of rock', a zatim sažvakala i ispljunula.

Žemsko, film Dunje Ivanišević

Uz filmski program šesto izdanje festivala veliki naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije koji će se sastati u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njihove prezentacije i okrugli stol koji su na rasporedu u četvrtak 22. studenog od 12 do 15 sati, na programu je i radionica koja se bavi glasovima marginaliziranih skupina, predavanje o ekofeminizmu, aromaterapijska radionica za glumice, predstavljanje umjetničkog video projekta nastalog u sklopu All My Independent Women mreže, te projekcija i predstavljanje jednog od prvih hrvatskih feminističkih filmova - ŽemskoDunje Ivanišević.

Kao i svake godine u sklopu festivala će se održati i kreativni sajam. Samo za ovu priliku mini izdanje Bazaara u subotu 24. studenog od 11 do 17 sati preseliti će iz KvArta na kat kina Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo