Kako se čini, Zagreb će uskoro postati domaćin 'pravog blockbustera'

Nakon Picassa i Caravaggia postoji mogućnost da Zagreb ugosti još jednu veliku izložbu – onu najslavnijeg francuskog kipara svih vremena Augustea Rodina.

20.8.2013.
8:55
VOYO logo

Ideja da se Rodinova djela prvi put predstave u Hrvatskoj nametnula se tijekom rada na vrlo uspješnoj izložbi Ivan Meštrović – Hrvatska ekspresija koja je prošle godine održana u muzeju Rodin u Parizu u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj Croatie, la voici.

Izložbu je kolegama u Francuskoj predložio ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara koji intenzivno radi na tome da se ona i realizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za sada nema konkretnih datuma i ne možemo još govoriti o mjestu gdje će se izložba održati. Sve što imamo je naša želja, želja Parižana i umjetnine koje su nam na dispoziciji'', rekao je Andro Krstulović Opara.

''Rodinovu izložbu u Zagrebu predložio sam još u svibnju prošle godine svojoj kolegici Catherine Chevillot, direktorici Rodinova muzeja, koja je odmah izrazila interes. Kako je naša suradnja na Meštrovićevoj izložbi kod Rodina napredovala i nakon što se uvjerila u naše kapacitete, kolegica Chevillot iznijela je konkretan prijedlog i sinopsis Rodinove izložbe.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kustosi su spremni

Vjerujem da ću na tim temeljima, a priželjkujući nastavak suradnje najviših hrvatskih i francuskih institucija, uskoro imati prigodu nastaviti razgovore s nadležnima u Zagrebu. Hrvatska publika te ona koja gravitira našem glavnom gradu spremna je za takvu umjetničku poslasticu i mislim da bi ta izložba mogla biti ''pravi blockbuster". Pariški i hrvatski kustosi spremni su za realizaciju tog projekta.

Opara je navodno o svojim planovima već razgovarao i s francuskom veleposlanicom u Hrvatskoj Michèle Boccoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki poticaj da se sve realizira je uspjeh koji je postignut Meštrovićevom izložbom Rodinovu muzeju u Parizu, koju je vidjelo 240 tisuća posjetitelja u četiri mjeseca.

''Mogu izraziti veliko zadovoljstvo postignutim, i to iz više razloga. Prvi je svakako činjenica da je Meštrović konačno, nakon više od 30 godina, ponovno predstavljen i prihvaćen u inozemstvu. Zadovoljstvo je tim veće što su naši projekti Ivan Meštrović kod Rodina: Hrvatska ekspresija u pariškome muzeju Rodin i Meštrović kod Millesa u Millesgardenu u Stockholmu i Milles kod Meštrovića u Atelijeru Meštrović u Zagrebu plod izvrsne suradnje hrvatskih, francuskih i švedskih kustosa koji nastavljaju suradnju'', rekao je Opara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilu je odabrao umjetnik

Dodaje da je razina znanja ono što njega posebno zanima, a riječ je o upravljanju projektima, što je razvijeno na najvišu razinu. Bilo je, kaže Opara, pravo zadovoljstvo čuti od švedske kolegice koja je ispred švedskog kralja i kraljice i hrvatskog predsjednika rekla da je imala što naučiti od nas. To naš mali tim kustosica i ostalih stručnjaka izuzetno veseli, ali i obvezuje, te nas istodobno drži na "visokim okretajima" pa, primjerice, trenutačno u tijeku imamo pet izložbi kojima upravljamo.

Muzej Rodin u Parizu, koji bi, ako se realizira ideja o izložbi u Hrvatskoj, ustupio djela velikog umjetnika, osnovan je 1916. godine na mjestu koji je odabrao sam umjetnik, u vili sagrađenoj u osamnaestom stoljeću. Zbirka sadrži 6600 skulptura, 8000 crteža i brojne fotografije. Godišnje muzej posjeti 700.000 ljudi, a u vrtu oko muzeja izloženi su najznačajniji radovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo