Nagrade osvojili filmovi koji se ne boje eksperimenta

Dodjelom nagrada završen je 9. Tabor Film Festival, jedini međunarodni festival kratkoga filma u Hrvatskoj, na kojem je u sedam dana prikazan 171 film iz svih krajeva svijeta.

13.6.2011.
12:15
VOYO logo

Kao najzanimljiviji u raznoliku programu istaknuli su se oni filmovi koji ne bježe od stilskog ili narativnog eksperimenta, što su prepoznali i članovi žirija.

Najboljim filmom festivala proglašen je “Doviđenja Mandima”, nagrađen i u kategoriji dokumentarnog filma. Koristeći isključivo skromnu osobnu arhivu fotografija i jedan kratki video, redatelj Robert-Jan Lacombe podario nam je ganutljivu priču o maturaciji, identitetu i kulturalnim razlikama s kojima se kao desetogodišnjak susreo nakon odlaska iz rodnog Zaira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najboljim animiranim filmom proglašen je psihodelični “Vanjski svijet” mladog irskog genijalca Davida O’Reillyja koji je dobio i nagradu publike.
U kategoriji igranog filma pobijedio je mučni “Propovjednik” Daana Van Baelena o trojici primitivne braće čiji se život dramatično mijenja nakon što u šumi pronađu ozlijeđenu djevojku, a najboljim eksperimentalnim filmom proglašen je “Stardust” Nicolasa Provosta. On je snimke skrivenih kamera u Las Vegasu upotrijebio za razvoj napete kriminalističke priče u kojoj se pojavljuju i Jon Voight, Jack Nicholson i Dennis Hopper!

Velike simpatije zaradio je domaći pobjednik “Onda vidim Tanju”, gorko-slatka priča o ljubavi i umiranju koja je trijumfirala i na nedavnim Danima hrvatskog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Film je u cijelosti napravljen od fotografija snimljenih u Splitu, što mi više nije tako ugodno reći. Danas bih volio da je moj lik homoseksualac ili Srbin', zaključio je redatelj Lerotić, aludirajući na krvave nerede na splitskoj Rivi, čime je zaradio velik pljesak publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo