Muzej prekinutih veza u tiskanom izdanju

Tijekom vikenda u kojem se slavio praznik ljubavi i zaljubljenosti, predstavljena je knjiga koja govori o ljubavima kojima je istekao rok trajanja.

15.2.2010.
14:27
VOYO logo

Iskustvo Muzeja prekinutih veza konačno je dostupno i u tiskanom izdanju. Knjiga od 200 stranica u boji, predstavlja dvogodišnji kustoski projekt - Muzej prekinutih veza.

Sadrži osobnu selekciju eksponata, autora projekta Olinke Vištice i Dražena Grubišića, koji su među gotovo 500, odabrali 100 izložaka, prikupljenih od donatora iz različitih zemalja. Eksponati se sastoje od predmeta, koji variraju od bizarnih do banalnih i jedinstvene, ganutljive, ironične ili duhovite priče koja je u knjizi predstavljena na engleskom jeziku. U ovom začudnom «ljubavnom Pictionaryu», svaki "igrač" pokušava rasvijetliti vlastite intimne drame, čineći ih istovremeno dostupnim drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se događa s ljubavnim vezama kojima je istekao rok trajanja? Muzej prekinutih veza kreira prostor "zaštićenog sjećanja" i konzervira ljubavnu baštinu."Što se događa s vezama kojima je istekao rok trajanja? S ljubavima koje su se brutalno prekinule preciznim kirurškim rezom ili su odumirale polako, od posljedica dugotrajne i neizlječive bolesti? Ljubavima koje su nekad, ne tako davno, živjele u pomno biranim poklonima, u osmjesima zabilježenim na fotografijama?

Za one koji znaju, "Muzej prekinutih veza'' je umjetnički projekt koji je započeo kao izložba. Ideja projekta je da svaki pojedinac kroz vlastitu kreaciju prebrodi emotivni krah. Muzej kroz svoj osebujan i orginalan koncept kreira prostor "zaštićenog sjećanja" za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine prekinutih veza. Pojedinac se oslobađa "spornih predmeta", okidača trenutačno"nepoželjnih" emocija, tako što ih pretvara u muzejski izložak, u umjetnički artefakt i time sudjeluje u stvaranju kolektivne emotivne povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografije eksponata izradila je Ana Opalić, dizajn knjige potpisuje GO Studio i Olga Grlić, a knjigu je na engleski jezik prevela Ivana Ostojčić.

Više: www.brokenships.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslov: Museum of Broken Relationships Ideja i koncept: Olinka Vištica i Dražen Grubišić Dizajn knjige: GO Studio/ Olga Grlić Fotografije: Ana Opalić Prijevod i lektura: Ivana Ostojčić Grafička priprema: Kersch Offset Nakladnici: Olinka Vištica i Dražen Grubišić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo