'Moj put' osvojio Festival animiranog filma

Film "Moj put" Veljka Popovića dobitnik je nagrade za najbolji autorski film Prvog Festivala hrvatskog animiranog filma, koji se održao u zagrebačkom kinu Europa.

22.2.2010.
10:27
VOYO logo

20. i 21. veljače zagrebačko kino Europa postalo je središnje okupljalište ljubitelja hrvatske animacije.

U organizaciji Zagreb filma i ASIFA Hrvatske publici je predstavljeno čak 48 kratkometražnih animiranih filmova. U jakoj konkurenciji stručni ocjenjivački sud u čijem su sastavu bili uvaženi redatelj Petar Krelja, jedan od omiljenih autora animacije Alexei Alexeev te Stjepan Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popovićev film o "odrastanju i sazrijevanju, ambicijama i tjeskobi ispričan kroz priču o cipelama", koji je osvojio sedam tisuća kuna, žiri je u obrazloženju ocijenio "lijepom kombinacijom priče dizajna, ritma i boja".

Njegov prvi film "Ona koja mjeri" iz 2008. jedan je od najnagrađivanijih novijih hrvatskih animiranih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002210078006 Najboljim namjenskim filmom proglašen je "HT Mostar - Duet Flat" Josipa Vranjkovića , "animacijski artikuliran, dorađen, i u zadanim okvirima, vrlo zabavan film". Njemu je pripalo pet tisuća kuna.

Film "Miramare" Michaele Mueller, koji se dotiče problema ilegalnih imigranata, pobijedio je u studentskog kategoriji radi dojmljive atmosfere "postignute zahtjevnom animacijskom tehnikom". Nastao je u produkciji zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i dobio tri tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji filmova djece i mladeži nagradu je dobio film "Foto safari" Filmskog kino i video kluba Zaprešić, priča o lavu kojega u lovu na antilopu ometaju turisti. Taj klub bit će nagrađen s dvije tisuće kuna.

Nagrada publike s postotkom od 34 posto dodijeljena je filmu "Kolinje" Marka Dješke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201001130459006 Diplome Festivala osvojili su Nedeljko Dragić za animaciju u filmu "Rudijev leksikon", Svjetlan Junaković za dizajn filma "Moj put", Zvonko Todorovski za scenarij filma "Povratak" i skladateljica Anita Andreis Žganec za glazbu u filmu "Guliver".

Uz natjecateljski program, na Festivalu je prikazan, među ostalim, izbor filmova Borivoja Dovnikovića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo, te retrospektiva "Dragulji Zagreb filma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival su pokrenuli "Zagreb film" i međunarodna asocijacija animiranog filma ASIFA Hrvatske, s ciljem promicanja animacije kao umjetničke forme.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo