Mnogo frke oko Kusturičinog govora na Sterijinom pozorju (VIDEO)

NVO iznele optužbu da je to bila politička zloupotreba našeg najstarijeg pozorišnog festivala

28.5.2013.
19:02
VOYO logo

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je da je rukovodstvo Sterijinog pozorja, uz pomoć reditelja Emira Kusturice, "politički zloupotrebilo" taj pozorišni festival, pošto je Kusturica na otvaranju, kako navode, promovisao "svoje nacionalističke i anahrone političke nazore".

Koalicija koju čini osam NVO izrazila je u saopštenju "veliku zabrinutost" zbog činjenice da kulturna javnost Novog Sada, Vojvodine i Srbije nije reagovala na političku zloupotrebu Sterijinog pozorja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NVO smatraju i da se kulturna javnost nije odredila ni prema novom profilu i repertoaru ovog, kako navode, "nekada uglednog pozorišnog festivala, koji danas promoviše nacionalistički kulturni obrazac".

Kulturni poslenici su ćutali i na otvoreno pismo koje je sarajevska rediteljka Selma Spahić uputila novom rukovodstvu Pozorja, navodi Građanska Vojvodina i dodaje da je Spahićeva, odbijajući da učestvuje na festivalu, sa pravom upozorila da festival koji otvara Emir Kusturica daje legitimitet nacionalističkoj retorici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kusturica je, kako se očekivalo, na otvaranju festivala promovisao svoje dobro poznate nacionalističke i anahrone političke nazore, koji su sastavni deo kulturnog i političkog sistema koji je doveo do dubokog razaranja društva, kulture i sistema vrednosti", zaključuje se u saopštenju Građanske Vojvodine, koje prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo