'Lucia di Lammermoor' - operni doživljaj na europskoj razini

Riječka kazališna scena postaje bogatija za izvedbu poznate Donizettijeve opere Lucia di Lammermoor u režiji Damira Zlatara Freya.

22.4.2010.
12:21
VOYO logo

U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj je Lucia di Lammermoor uprizorena nekoliko puta, a po čemu je riječka verzija Donizettijeve opere drugačija, provjerite na sceni HNK Zajc.

Istaknuo je to, među ostalim, ravnatelj riječke Opere Ozren Prohić na konferenciji za novinare održane u povodu predstojeće posljednje ovosezonske operne premijere riječkog Kazališta, Donizzetijeve Lucije di Lammermmor koja će se održati pod vodstvom maestra Nikše Bareze i u režiji Damira Zlatara Freya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Naša ambicija je u Rijeci pokazati Luciju di Lammermoor onakvom kakvu je ju i Donizetti skladao jer su je tijekom povijesti često svodili na izvođenje lijepih arija i dueta a zanemarivane su glazbene drame koje je Donizetti s puno ambicije skladao“, naglasio je maestro svjetskog ugleda Nikša Bareza dodavši: „Pokušat ćemo pokazati „Luciju“ onako kako je prvobitno skladana sa svim nježnim prohodnim temama i mostovima između pojedinih scena što dramaturgiji daje i logičniji slijed.“

Ravnatelj Opere Ozren Prohić nadovezao se na to posebno naglasivši kako će se u toj predstavi prvi put u Hrvatskoj svirati glassharmonica, neobičan instrument koji svoje mjesto ima u originalnoj partituri a kojeg će za potrebe riječke izvedbe „Lucije“ svirati Sascha Reckert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelju Damiru Zlatary Freyu Lucia di Lammermoor druga je operna režija u karijeri nakon uspjele riječke Tosce.

„Riječko Kazalište ostavit će neizbrisiv trag u mojoj karijeri jer mi je kao dramskom redatelju omogućilo ulazak u veliki svijet glazbenoga opernog kazališta“, rekao je Damir Zlatar Frey koji u „Luciji“ potpisuje i scenografiju, kostimografiju i koreografiju. Uz to, redatelj Frey istaknuo je kako će ga obilježiti i iskustvo koje je podijelio s dvijema sjajnim opernim pjevačicama, s Ivanom Lazar s kojom je počeo putovanje zvano Lucia i s Lanom Kos s kojom ga privodi kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na premijernoj izvedbi u naslovnoj ćete ulozi slušati mladu hrvatsku opernu pjevačicu europske karijere Lanu Kos. Miljenica europske publike 25-ogodišnja Lana Kos, nakon više od šest godina ponovno će nastupiti u Hrvatskoj, to jest debitirat će ulogom Lucije na pozornici riječkog Kazališta.

„Bolji povratak ne mogu zamisliti. U kazalištu i na probama vlada sjajno ozračje i lijepo je i ugodno raditi s mestrom Barezom kao i s redateljem Freyem. Uloga je zahtjevna, kompleksna i traži veliku odgovornost'', poručila je Lana Kos. S druge strane, Ivana Lazar iskoristila je konferenciju za novinare da, među ostalim, kaže kako se po svojoj zahtjevnosti samo uloga Gilde iz Rigoletta može usporediti s ulogom strastvene Lucije, te kako u Hrvatskoj mladi pjevači nemaju mnogo prilika pjevati u romantičarskim operama poput Donizettijeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj riječke Opere Ozren Prohić poručio je kako će Lucia di Lammermoor biti pravi kazališni operni doživljaj na europskoj razini, a intendantica riječkog Kazališta Nada Matošević Orešković istaknula je kako iza ove predstave stoji predani rad.

Predstava je na repertoaru 3. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo