Kusta nepoželjan na Kosovu

Reditelj odgovara: „Albanci su čitav srpski narod proglasili 'personama non grata'“

2.4.2013.
13:36
VOYO logo

Predsednik kosovskog udruženja filmskih umetnika Ljirak Ćeljaj traži da se Emir Kusturica proglasi nepoželjnim, zbog najava da će snimiti film o trgovini organima na Kosovu.

On smatra da to predstavlja "nastavak anti-albanske propagande".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ova najava zavređuje reakciju i lokalnih vlasti, ali i međunarodne zajednice... Kusturicu ne možemo zvati umetnikom, jer je podržavao režim Slobodana Miloševića - tvrdi Ćeljaj, koji je nedavno imenovan za predsednika prištinskog odbora Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, piše Danas.

Proslavljeni režiser Emir Kusturica izjavio je danas da su Albanci čitav srpski narod proglasili "personom non grata" na Kosovu i Metohiji, pa tako ne čudi što i njega svrstavaju u taj red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Dakle, njihov zahtev da me proglase "personom non grata"' se prihvata. Pošto su sve Srbe već proglasili 'personama non grata' i nakon što su nam srušili grobove i porušili naše spomenike, sad su nam zapravo rekli da ne treba ni da dolazimo. Ali to nije ništa novo - rekao je Kusturica, a prenosi Tanjug.

Kusturica je ranije najavio da će snimati film o trgovini ljudskim organima na Kosovu kao jednoj od najvećih tema ovog veka i "najbrutalnijem aktu i najjačem znaku povratka u pagansko doba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da će film snimiti u naredne tri godine zato što je to veliki projekat koji podrazumeva velike pripreme i investicije.

Kusturica je rekao da bi film snimao u Rusiji, pošto je tamo već najavio jedan projekat a i svestan je, kako kaže, da mu ne bi bilo dozvoljeno da snima na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo