Kultni Mađar Bela Tarr stiže na sedmi LFF!

Kultni mađarski filmaš Bela Tarr, aktualni dobitnik berlinskog Srebrnog medvjeda, stiže u Dubrovnik na Libertas Film Festival, koji će se održati od 11. do 17. travnja!

29.3.2011.
15:27
VOYO logo

U sklopu ovogodišnjeg festivalskog izdanja Tarru će biti uručena Master nagrada koja se svake godine dodjeljuje filmskim umjetnicima za izniman doprinos nezavisnom filmu.

Temeljne odrednice ovog značajnog filmskog autora su crno-bijela fotografija, izrazito dugi kadrovi te stilski radikalizam. Amaterskim filmom počeo se baviti još kao srednjoškolac, u dobi od 16 godina; upravo ti rani radovi privukli su pažnju studija Bela Balasz, uz čiju je podršku u dobi od samo 22 godine realizirao svoj dugometražni prvijenac ‘Obiteljsko gnijezdo’ ('Family Nest', 1977).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već tim prvim naslovom, nastalim pod očitim utjecajem Johna Casavettesa, Tarr se jasno usmjerio ka žanru dokumentarne fikcije: snimljen u cinema verité stilu, upotrebom naturščika, ispreplitanjem scenarija s improvizacijom te korištenjem kamere iz ruke, za cilj je imao prikazivanje neuljepšane stvarnosti. Slijedećim filmovima ('The Outsider', 'The Prefab People') nastavio je u tom pravcu, dok se televizijskom adaptacijom 'Macbetha' početkom osamdesetih njegov rad počeo dramatično mijenjati: spomenuti film je sastavljen od samo dva kadra, s time da prvi traje pet minuta, a drugi 67 minuta.

Vizualnu estetiku tako je preusmjerio od sirovih krupnih planova ka više apstraktnim i dugim kadrovima, dok se Tarrov filozofski senzibilitet od strogog realizma okrenuo metafizičkoj perspektivi, sličnoj onoj kod Andreja Tarkovskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom 80-ih započeo je suradnju s romanopiscem Laszlom Krasznahorkaiem koja je obilježila njegov cjelokupni kasniji filmski opus. Počeli su 1987. raditi na 'Prokletstvu' ('Damnation'), te nastavili na adaptaciji Krasznohorkaievog romana 'Sotonski tango' ('Satantango') za koji im je trebalo punih sedam godina. Snimili su remek djelo u trajanju 415 minuta! Nakon toga snimio je još 35-minutno 'Putovanje ravnicom', te 2000. film 'Werckmeisterove harmonije' ('Werckmeister Harmonies').

Zbog financijskih poteškoća, nekoliko godina trebalo mu je da snimi pretposljednji film 'Čovjek iz Londona' ('The Man from London', 2007.). Film 'Torinski konj' ('The Turin Horse, 2011.), za koji je već prije nekoliko godina najavio da je ujedno i posljednji, predstavio je u Berlinu te je za isti nagrađen Srebrnim medvjedom, Grand Prixem žirija, kao i kritičarskom nagradom FIPRESCI-ja. Ova art drama dobila je ime po slavnom događaju u Torinu, kada se filozof Nietzsche sažalio nad konjem i doživio psihički slom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svoje beskompromisnosti Tarr nikada nije bio dio mainstreama, često je progovarao o netrpeljivosti mađarske filmske zajednice prema njegovim radovima koji su kritizirali njegove prosječno 11 minuta duge kadrove za čije snimanje mu je trebalo i do nekoliko mjeseci rada.

Bela Tarr u filmskom se svijetu smatra za jednog od najoriginalnijih i najhvaljenijih suvremenih autora. Njegov objektiv uspijeva uhvatiti utjecaj promjenjive povijesti na Mađarsku – od dugogodišnjeg carstva do post-ratne sovjetske invazije, od rastužujućih godina pod komunizmom do suvremenih pokušaja privatizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tarrovi filmovi na provokativan način preispituju današnju otuđenost i moral, uz uzvišenu filmsku fotografiju i slabi tempo. Crpeći inspiraciju u radovima talijanskog neorealizma i francuskog novog vala, Tarrovi filmovi značajno su utjecali na mlađu generaciju filmaša poput Gus Van Santa i Jima Jarmuscha.

Libertas Film Festival već šestu godinu zaredom dodjeljuje Master nagradu filmašima koji su kroz bogatu i uspješnu karijeru ostvarili značajan doprinos međunarodnoj kinematografiji. Dosadašnji dobitnici Master nagrade su hrvatski glumci Relja Bašić (2006.) i Mustafa Nadarević (2008.), izraelska glumica Gila Almagor (2007.), irski redatelj Jim Sheridan (2009.) te češki redatelj Jiri Menzel (2010.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedmo izdanje Libertas Film Festivala održat će se od 11. do 17. travnja u Dubrovniku. Uz filmski program podijeljen u šest raznovrsnih programa, festival ove godine uključuje i pet filmskih radionica te jednodnevni filmski forum koji će uključiti diskusije o aktualnim problemima i temama filmske industrije. Filmski program bit će prikazan u kinu Sloboda i Valamar Lacroma „kinu“, a ulaz na sve projekcije kao i na Forum je besplatan!

Prethodni članci:

arti-201103240462006 arti-201103140761006 arti-201102070525006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo