Kultna Kathy Acker napokon na hrvatskom!

Profil je upravo objavio roman In memoriam identitetu kultne punk-spisateljice njujorške underground-scene, performerice i jedna od najznačajnijih autorica svog naraštaja, Kathy Acker.

19.7.2010.
14:55
VOYO logo

U ovom karakteristično seksi, odvažnom i hiperliterarnom romanu Kathy Acker isprepliće priče troje likova koji dijele istu tragičnu crtu: sklonost opsesivnoj ljubavi unaprijed osuđenoj na propast.

Rimbauda, maloljetnog i neobično nadarenog pjesnika simbolista, uvijek iznova ostavlja njegov ljubavnik Verlaine. Avion prihvaća posao plesačice u Gradu Zabave kako bi mogla uzdržavati svog beskorisnog dečka. Capitol se osjeća živom samo kad spava s bratom Quentinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provokativan i kontroverzan roman legendarne američke punk spisateljice istodobno je i značajan doprinos i bespoštedna kritika književnosti dekadencije i samouništenja.

Iz kritika: Dramatičan , veličanstveno ironičan ... Roman koji zavodi sa stilom . Njen najbolji tekst . - The New Statesman

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Proza Kathy Acker nije pristojna, niti je naturalistična. Ona je svejedno izazovna, svakako po svome stilu i formi, ali još više po svom inteligentnom i artikuliranom gnjevu.“ – Library Journal

Kathy Acker (1947. - 1997.) je kultna je punk-spisateljica njujorške underground-scene, performerica i jedna od najznačajnijih autorica svog naraštaja. Započela je objavljivati sredinom 1970-ih, no ostala je na marginama književnog života sve do sredine osamdesetih kad joj je objavljen roman Blood and Guts in High School (zabranjen u Njemačkoj).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga napisala je niz romana (među kojima su Great Expectations, My Mother: Demonology,Empire of the Senseless, Pussy, Kingof the Pirates), eseja, novinskih članaka, a okušala se i u pisanju scenarija i libreta za operu. Njezina kontroverzna i provokativna proza, na koju su presudno utjecali William S. Burroughs i Marguerite Duras, odlikuje se postmodernističkim eksperimentiranjem, citatnošću pa čak i potpunim preuzimanjem cijelih tekstova drugih autora koje vješto isprepliće s elementima iz vlastita života.

Miješajući uzvišeno i banalno, tzv. visoki i niski stil, ne libeći se vulgarizama i psovki, Kathy Acker bez dlake na jeziku razotkriva i dekonstruira patrijarhalne zapadnjačke stereotipe o moći i nasilju, seksualnosti i identitetu. Godine 1996. dijagnosticiran joj je tumor dojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog komplikacija nakon neuspješne operacije godinu dana poslije podliježe ovoj opakoj bolesti, a preuranjena smrt zatječe je na liječenju u Meksiku.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona