Jazz.hr/jesen 2015. slavi 25. rođendan

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Međunarodni jazz festival Jazz.hr/jesen 2015. ove godine slavi svoj 25. rođendan, a značajnu će obljetnicu obilježiti od 21. do 24.

7.10.2015.
15:09
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

"Tijekom svih tih godina na festivalu su se predstavili ugledni svjetski, europski i hrvatski jazz glazbenici svih naraštaja. Veseli nas da će tako biti i ove godine", kazao je umjetnički direktor festivala Davor Hrvoj najavljujući program na konferenciji za novinare u u srijedu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival započinje već tradicionalnom suradnjom s Poljskom - prvi će u Maloj dvorani KD Lisinski u srijedu 21. listopada nastupiti jedan od najboljih poljski fusion sastav Walk Away.

"Jedan od najstarijih i najpoznatijih poljskih jazz bendova koji svira jako dobru, dinamičnu, energičnu i ritmičnu glazbu" čine glazbenici Bernard Maseli, Zbigniew Jakubek, Adam Wendt, Tomasz Grabowy i Krzysztof Zawadzki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastav koji je dva desetljeća u anketama časopisa Jazz Forum držao prvo mjesto među jazz bendovima, surađivao s vrhunskim jazz glazbenicima i vokalistima, te bio i prateći bend velikom Milesu Davisu, u Zagrebu će gostovati u godini u kojoj obilježava 30 godina umjetničkog djelovanja i u pratnji gitarista Deana Browna, poručio je Hrvoj.

Istoga dana, uoči koncerta, u predvorju Male dvorane Lisinski bit će otvorena glazbom inspirirana izložba skulptura "Strune i strugotine" likovnog umjetnika Borisa Boduljaka, koja će se moći pogledati za vrijeme trajanja festivala, do 24. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak 22. listopada nastupit će američka pjevačica i skladateljica Sheila Jordan, "iznimno cijenjena, posebice među zahtjevnijom publikom, ali i kolegama glazbenicima".

"Jordan je poznata po glazbi koju stvara nadahnuta Charlijem Parkerom i njegovim djelom a u Zagrebu će nastupit će u pratnji svojeg dugogodišnjeg suradnika, kontrabasista Camerona Browna, glazbenika iznimne tehnike, osjećaja za timing i čistog tona koji je u svojoj dogogodišnjoj karijeri svirao s vodećim jazzistima kao što su Art Blakey, Lee Konitz, Archie Shepp, Chet Baker, Betty Carter i drugi", kazao je Hrvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbena inovatorica prepoznatljiva po tome što je bila prva jazz vokalistica koja je nastupila samo uz kontrabas, Jordan će u sklopu festivalskog popratnog programa u petak 23. listopada u dvorani Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i održati glazbenu radionicu.

Autentična glazba svjetske jazz elite

Istoga dana, u petak 23. listopada, u Zagrebu će gostovati alt i sopran saksofonist, klarinetist, pjevač i skladatelj Gary Bartz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bartz je ušao u društvo elitnih jazz glazbenika sredinom 60-ih godina prošloga stoljeća svirajući s Artom Blakeyem da bi poslije, među ostalima, svirao s Milesom Davisom, Charlesom Mingusom, Maxom Roachom i McCoyem Tynerom – dakle najvećim jazzistima", istaknuo je Hrvoj.

Tijekom karijere snimio je oko dvjesto albuma u suradnji s drugim glazbenicima, te četrdesetak kao vođa sastava, od kojih su neki postali kultnim ostvarenjima jazz glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svestrani glazbenik uvijek spreman na nove izazove, Bartz je, stvarajući glazbu zasnovanu na poeziji Lanstona Hughesa, zacrtao smjernice za glazbu budućih hip hop i acid jazz sastava, te je između ostaloga jako važan za promociju afroameričke glazbe", istaknuo je Hrvoj.

U Zagrebu će nastupiti sa svojim Gary Bartz kvartetom, koji još čine Barney McAll na glasoviru, kontrabasist James King i Greg Bandy na bubnjevima a njegovim će gostovanjem ujedno biti obilježena dvadeseta godišnjica emitiranja HTV-ove emisije "Vrijeme je za jazz", napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji će u sklopu ovogodišnjeg festivalskog programa pred zagrebačkom publikom u subotu 24. listopada nastupiti hrvatski gitarist i skladatelj Renato Rožić koji živi i radi u Njemačkoj, poznat po glazbi zasnovanoj na objedinjavanju elemenata jazza i klasike.

"Osebujni gitarist i skladatelj prezentira svoj glazbeni svijet zasnovan na dubokom poniranju u filozofiju 'bijele' i 'crne' glazbe, Rožić će u Zagrebu nastupiti s novim postavom svojeg sastava Consort s njemačkim glazbenicima raznih naraštaja koji je utemeljio posebno za tu prigodu", kazao je Hrvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prezentirat će radove sa zadnjeg albuma "B&W", u kojemu u svoje skladbe pod etiketom "white" uvodi kompleksne klasične forme a pod "black" iznimno čvrst osjećaj za ritmiku poznatu iz jazz i funk glazbe.

Jazz.hr u posljednje se vrijeme bavi i snimanjem dokumentaraca o velikim jazz glazbenicima, istaknuo je Hrvoj, pa je tako ju planu za vrijeme trajanja festivala snimati dokumentarac o njegovu gostu Garyju Bartzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival su podržali Ministartvo kulture RH, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba i Veleposlanstvo Poljske.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo