Izabrani najbolji domaći pjesnici

Hrvatski pjesnik Delimir Rešicki dobitnik je nagrade Goranov vijenac , a Martina Vidaić za pjesnički rukopis Tkiva nagrade Goran za mlade pjesnike.

21.2.2011.
17:43
VOYO logo

Nagrade će im biti uručene na središnjoj priredbi Goranova proljeća 21. ožujka u Lukovdolu, izvijestio je predsjednik Goranova proljeća Ivica Prtenjača.

Goranovo proljeće ove godine počinje 20. ožujka zagrebačkim nastupima pjesnika, nastavlja se dodjelom nagrada u Lukovdolu te dvodnevnim događanjima u riječkom Art kinu i Klubu Palach, a završava 23. ožujka u Studentskom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žiri Goranova proljeća - Evelina Rudan, Branko Čegec, Miroslav Kirin, Miloš Đurđević i Tvrtko Vuković - jednoglasno je odlučio "Goranov vijenac" ove godine dodijeliti hrvatskom pjesniku Delimiru Rešickom.

U obrazloženju se navodi da "Rešicki, stavljajući ustrajno jezik pjesništva u odnos s drugim društvenim jezicima, poput jezika kršćanstva, nacionalne povijesti ili supkulture, nastoji otvoriti i problem političnosti književnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru suvremenoga hrvatskog pjesništva, napose onog koje nastaje unazad tridesetak godina, opus Delimira Rešickog po mnogo čemu "zauzima mjesto razlike". Njegovo je pjesništvo višestruko nagrađivano i u domovini i u inozemstvu, pjesme su mu uvrštene u sve utjecajnije antologije i preglede hrvatskog pjesništva, a prevođene su na brojne strane jezike, među ostalim na njemački, engleski, francuski i talijanski, navodi se, uz ostalo, u obrazloženju.

"Pjesnički rukopis Martine Vidaić (1986.) odlikuje metaforički bogat, višeznačan iskaz, lucidno spajanje raznorodnih jezičnih registara i lakoća kojom se unutar uobičajena, 'korisničkog' jezika oživljuje svjež, inovativan poredak stvari", navodi se u obrazloženju nagrade Goran za mlade pjesnike 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona